O5IMJJ0.jpg

Negen tips voor tijdens je examenperiode

Vandaag begint voor veel leerlingen de afsluiting van hun middelbare schooltijd! Deze twee weken staan in het teken van de eindexamens en vandaag worden de eerste examens afgenomen.

Vanuit alle hoeken krijg je als examenleerling veel tips. Aan de ene tip heb je misschien wat meer dan aan de andere tip. Wij zetten alle tips voor jou op een rijtje, zodat je zonder stress de examenperiode gaat rocken!

1. Eet goed
Door al het leren, en soms de stress die er bij komt kijken, vergeten veel leerlingen genoeg te eten. Het is belangrijk om goed te eten tijdens het leren en tijdens je examens. Dit is namelijk goed voor je brein, omdat je brein energie nodig heeft om goed te kunnen blijven werken. Extra tip: Eet bananenbrood! Dit is niet alleen lekker, maar er zit ook alles in wat je nodig hebt om genoeg energie te krijgen zonder dat dit ongezond is.

2. Leer op andere plekken
Thuis leren is natuurlijk erg aantrekkelijk, maar het is goed voor je om af en toe op een andere locatie te leren. Je zit dan in een nieuwe omgeving en bent dan minder afgeleid. Hier heb je (als het goed is) geen tv, bekenden, tablets of andere dingen die je kunnen afleiden. 

3. Geniet
Denk vooral positief tijdens je examens! Negatieve gedachtes halen je alleen maar naar beneden en dat is niet nodig! Je gaat niet voor niks je examens maken.

4. Denk 
Ondanks dat de negatieve gedachten af en toe wel eens naar boven kunnen komen, kan je die het beste omdenken in positieve gedachten. Schrijf op een briefje leuke ervaringen of complimenten zodat je daar naar kan kijken als je het nodig hebt.

5. Schrijf
Schrijf je samenvattingen op in plaats van via de laptop. Zo onthoud je beter wat je schrijft en je moet tenslotte je examens ook met pen en papier maken.

6. Leg je telefoon weg
De telefoon is voor velen een grote afleiding. Leg hem daarom ook weg. Met de app "forest" kun je instellen hoe lang jij per dag op je telefoon kijkt. Als je dat volhoudt krijg je een mooie boom of struik op je telefoon. Kijk je toch op je telefoon? Dan krijg je een dode plant.

7. Concentreer
Alhoewel het soms lastig is, is het niet onmogelijk om je voor lange tijd te concentreren. Zoek de rust op en zorg voor focus. Geloof ons, iedereen kan het.

8. Chill
Sommige leerlingen staan vroeg op en gaan tot laat door. Probeer ook je rust te pakken. Het is belangrijk om genoeg uur te slapen. Je hebt minimaal een nachtrust nodig om de stof te verwerken dus neem ook vooral die tijd.

9. Laat stress (kort) toe
Psycholoog Van de Ven zegt dat af en toe de stress opzoeken juist wel even goed is. Laat het voor vijf minuten toe maar sluit je daarna dan ook weer af voor de stress. Juist omdat je de stress dan even toelaat, krijg je er grip op. Jij lokt dan de stress uit, in plaats van andersom.

Begin jij vandaag aan de eindexamens of ben je al even bezig? Dan wensen wij jou heel veel succes!! Je kan het!

Delen gaat nooit vervelen
Heb jij een mening? Meld je aan!