Edit14.jpg

Onder invloed van XTC rijden? Jongeren zien geen gevaren

We hebben onderzoek gedaan naar het rijden onder invloed van XTC. En wat blijkt? Veel jongeren die onder invloed van XTC rijden, hebben niet in de gaten wat de gevaren daarvan zijn. Sterker nog: ze overschatten hun eigen rijvaardigheden wanneer ze met een pilletje op achter het stuur kruipen.

Het afgelopen anderhalve jaar zijn er gemiddeld duizend mensen per maand aangehouden die onder invloed van drugs achter het stuur zaten. Een gedeelte daarvan reed onder invloed van XTC. TeamAlert is in gesprek gegaan met jongeren die weleens onder invloed van XTC rijden. Deze jongeren zeggen zelf aan te voelen wanneer zij in staat zijn om auto te rijden. Hierbij zien zij de gevaren van de effecten van XTC op hun rijvaardigheid niet in.

‘IK WORD TOCH NIET BETRAPT’

Een andere reden waarom de jongeren met XTC op autorijden, is dat zij denken toch niet betrapt te worden door de politie. Omdat ze voor hun gevoel goed rijden, denken ze niet dat het opvalt dat ze XTC gebruikt hebben, en dus niet gestopt worden. Daarbij hebbend de jongeren nog nooit de gevolgen van het rijden onder invloed ervaren, dus denken ze dat dit in de toekomst ook niet fout zal gaan.

‘MET XTC OP RIJDEN IS (NIET) OKÉ’

In de vriendenkringen van de jongeren is het normaal om met XTC op te rijden: deze vrienden keuren het goed en doen het zelf ook. Ook zeggen de jongeren dat hun vrienden hen helpen met het opletten op de weg wanneer ze samen onder invloed de auto instappen. Toch krijgen ze van anderen in hun omgeving te horen dat rijden onder invloed van XTC gevaarlijk is, en dat zij ermee moeten stoppen. De jongeren negeren dit advies vaak. Voornaamste reden: de (ongevraagde) adviesgever heeft geen ervaring met het rijden onder invloed, en weet dus niet waar ze het over hebben. De jongeren die met XTC op achter het stuur kruipen denken het dus zelf beter te weten.

TeamAlert raadt aan om niet met XTC op achter het stuur te stappen. Dit doen we door het gesprek aan te gaan met jongeren op plekken waar ze drugs gebruiken, zoals festivals. Daarnaast geven we voorlichting op middelbare scholen en voeren we online campagnes. Want hoewel de ondervraagden het prima vonden kunnen: drugs en verkeer gaan niet met elkaar samen.

Ondervragen we jou de volgende keer? Word lid van ons jongerenpanel
Deel met je vrienden!