italy-2347390_1280.jpg

Onderzoek bewijst: liegen is slecht voor je gezondheid!

Een leugentje om bestwil. Kan geen kwaad, toch? Lees dan maar even mee, want een nieuw onderzoek bewijst het tegendeel. De meeste mensen vertellen gemiddeld 11 leugens per week. Het resultaat? Hoofdpijn, stress en depressieve gevoelens. Hoe zit dat precies? Wij vertellen het je! 

In Amerika werd gekeken naar de gezondheid van meer dan 110 volwassenen. In een periode van tien weken werd de groep volwassenen opgesplitst in twee groepen. De ene groep werd gevraagd om niet te liegen, de andere groep kreeg de instructie om wél te liegen en het aantal leugens dat ze vertelden bij te houden. 

Hoewel de test slechts tien weken duurde, waren de gevolgen duidelijk zichtbaar. Het resultaat? Beide groepen logen minder, maar de groep die de opdracht had gekregen om geen leugens te vertellen, had minder mentale en fysieke gezondheidsklachten. De mensen die meer leugens per week vertelden, hadden een slechtere gezondheid. Wanneer diezelfde mensen een week later minder leugens vertelden, zag je verbetering in hun gezondheid. Sterker nog: wanneer je drie minder leugens per week vertelt, heb je vier keer minder kans op mentale gezondheidsklachten en drie keer minder kans op fysieke gezondheidsklachten. 

De professor die het onderzoek uitvoerde, denkt dat er twee mogelijke oorzaken zijn die hierbij een rol spelen. Ten eerste schijnen de relaties van eerlijke mensen beter te zijn. Het is bewezen dat slechte relaties net zo ongezond zijn als roken. Daarnaast ervaren leugenaars meer stress en kost het negatieve inspanning om de leugen vol te blijven houden, waardoor hun gezondheid achteruit gaat. Tijdens het liegen komen stresshormonen vrij, wat zorgt voor een hogere bloeddruk en een snellere hartslag. Daarnaast spannen je spieren zich aan, wat zorgt voor druk tussen je schouders en hoofdpijn. 

Probeer je eigen leugentjes dus een beetje binnen de perken te houden en ga om met mensen die ook eerlijk tegen jou zullen zijn. 

Delen gaat nooit vervelen
Heb jij een mening? Meld je aan!