coins-912719_1280.jpg

Schulden, hoe voorkom je het?

Je hebt vast wel eens geld van een vriend geleend of iets besteld wat je achteraf moet betalen. Als je het daarbij laat en op tijd terug betaalt, is er weinig aan de hand. Toch zijn het beginnende voorbeelden van hoe je schulden kan opbouwen, openstaande bedragen die je nog moet betalen kunnen snel oplopen. Vooral jongeren hebben een verhoogd risico op schulden door impulsief gedrag en weinig zicht op financiën. Dat geeft op zich niet veel, want daarvoor ben je nog jong. Toch zijn er vele soorten schulden waar je mee te maken kan krijgen: een telefoon op afbetaling, rood staan, lenen van familie of vrienden of bij ome DUO. Eigenlijk is dat allemaal niet zo erg. Het wordt wél erg wanneer je de betalingsafspraken niet na kunt komen, en dat overkomt je makkelijker dan je denkt. Het gevaar is dan dat een kleine schuld snel hoger wordt, en je dan jaren bezig kan zijn met afbetalen.

Hoe krijg je schulden?
Bij schulden opbouwen denk je vast ‘dat overkomt mij niet’. Toch gebeurt het makkelijker dan je denkt en zeker als je gaat studeren geef je een hoop onvoorziene bedragen uit. Schulden bouw je op als:
- Je geen zicht hebt op je inkomsten en meer uitgeeft dan je hebt. Dan sta je aan het eind van de
  maand in de min;
- Iets verandert in je leven: je verliest je baantje of kunt tijdelijk niet werken. Dan dalen je inkomsten,  
  maar je uitgaven blijven vaak hetzelfde;
- Onvoorziene kosten zijn ook vaak een boosdoener, denk aan je kapotte laptop of je fiets die wordt
  gestolen;
- Je niet op tijd je studentenreisproduct of toeslagen stopzet. Deze boetes kunnen flink oplopen.

Gevolgen
Vaak komen de gevolgen naar boven na je studententijd, maar veel jongeren ervaren ook op jongere leeftijd veel stress door hun geldsituatie. Je schulden blijven oplopen als je niet snel actie onderneemt, dan worden de boetes alsmaar hoger. Het terugbetalen stel je dan uit, waardoor de bedragen alsmaar hoger worden.

Wat je kunt doen!
Pak je situatie meteen aan als je geldproblemen hebt of merkt dat je schulden oplopen. Ook al voelt het misschien onprettig, raden we je wel aan om hulp te vragen als dat nodig is. Je bent echt niet de enige, zo’n 163 000 jongeren in Nederland vinden het lastig om met geld om te gaan. Vraag of een vertrouwenspersoon (bijvoorbeeld een goede vriend of familielid) meekijkt naar waar je tegenaan loopt. Vaak kun je ook op school bij je mentor of zorg coördinator terecht. Daarnaast zijn er op het MBO budgetcoaches en financiële spreekuren waar je jouw situatie kan bespreken. Tot slot kun je ook bij MoneyFit, een geldorganisatie voor jongeren een schuldhulpmaatje krijgen, die jou goed kan helpen. Klik hier voor meer info!Delen gaat nooit vervelen
Heb jij een mening? Meld je nu aan!