TeamAlert - Beginnend Bestuurder - Scooterelite - Eigen licentie (8)

Scooterrijders overschatten zichzelf

We denken allemaal weleens een risico in het verkeer te kunnen nemen, maar scooterrijders zijn er al helemaal goed in, blijkt uit een onderzoek dat TeamAlert uitgevoerd heeft. Scooterrijders hebben geen realistisch beeld van de risico’s die zij nemen in het verkeer: zij zien namelijk niet in dat het gedrag dat zij in het verkeer vertonen gevaarlijk kan zijn.

De scooter is een populair vervoersmiddel in Nederland. Vooral jongeren maken er gebruik van – en geef ze eens ongelijk: van flinke afstanden fietsen wordt niemand echt vrolijk. Deze jongeren hebben helaas wel een hoger risico om betrokken te raken bij een verkeersongeval. Dat komt niet alleen omdat je sowieso kwetsbaarder bent wanneer je op een scooter zit, maar ook omdat jonge bestuurders nog onervaren zijn, risicogedrag vertonen en gevaarlijke situaties nog niet goed kunnen herkennen.

Groepsdruk

Veel jongeren rijden vaak te snel, omdat ze hun scooters hebben opgevoerd. Dit zien ze zelf niet als probleem, ze vinden het juist praktischer en veiliger. Zo kunnen ze beter meerijden met het verkeer, vinden ze.

Ook groepsdruk speelt een grote rol in het risicogedrag. Een hoop jongeren zijn ook met vrienden aan het stunten op hun scooter. Er wordt sneller gereden, meer gestunt en minder rekening gehouden met andere verkeersdeelnemers. Ze zien wel in dat het gevaarlijk is, maar ze zijn bereid om risico’s te nemen. Ze denken namelijk dat ze het zelf beter kunnen dan anderen (gevalletje: mij overkomt niets!). Ook het telefoongebruik op de scooter wordt niet als gevaarlijk gezien. Ze gebruiken hun telefoon als het rustig op de weg is, zeggen ze.

TeamAlert zal als gevolg op deze resultaten meer jongeren ondervragen, waardoor er een duidelijker beeld geschetst kan worden over de rol van jonge scooterrijders in het verkeer. Met dit beeld kan de positie van jongeren worden verbeterd, zodat zij zich veiliger door het verkeer zullen bewegen.

Vragen we de volgende keer jouw mening? Word lid van ons jongerenpanel
Deel met je scootervrienden!