computer-1185626_1280.jpg

Stufi! Da's een geregel

Als je gaat studeren, gelden er verschillende regels over je studiefinanciering. Het leenstelsel is twee jaar geleden behoorlijk veranderd. Daarom hebben we hieronder alle informatie op een rijtje gezet waarmee jij als beginnend student aan de slag kan.

Welke opleiding je ook volgt, je krijgt te maken met vier onderdelen:
- Basisbeurs (collegekrediet)
- Aanvullende beurs (geldt niet voor iedereen)
- Rentedragende lening
- Studentenreisproduct

Iedere student die een MBO-opleiding gaat volgen, heeft recht op een basisbeurs. Of je ook recht hebt op een aanvullende beurs, hangt af van het inkomen van je ouders. Álle studenten (zowel MBO, HBO als Universitair) hebben recht op een lening met rente en het fantastische studentenreisproduct (en tevens je beste vriend) de OV-chipkaart!

MBO
Alleen als je een MBO-opleiding volgt, krijg je een basisbeurs en eventueel een aanvullende beurs (ook als je nog 17 jaar bent). Als je nog thuis woont, bedraagt de basisbeurs in 2017 nog 82,30 euro en voor uitwonenden is dat 268,59 euro. Samen met het studentenreisproduct wordt dit een gift als je je opleiding binnen tien jaar behaalt. Behalve bij niveau 1 en 2, dan is het altijd een gift. Natuurlijk moet je de rentedragende lening wel terugbetalen.

Haal je niet binnen tien jaar je diploma, dan heb je een studieschuld en moet je het volgende binnen 35 jaar terugbetalen: basisbeurs + (eventueel aanvullende beurs) + studentenreisproduct + rente. Genoeg tijd dus! Maar ga niet onnodig lenen. En heb je daarnaast nog bij geleend, dan komt dit bedrag er natuurlijk nog bij, dat moet je sowieso terugbetalen. DUO berekent op basis van de rente hoeveel jij per maand moet aflossen om je totale studieschuld afgelost te hebben. Je mag altijd meer per maand aflossen, als jij dat wil en kan. Mocht je minder kunnen betalen dan DUO heeft berekend, dan kun je een verlaging van het maandbedrag aanvragen.

HBO en universitaire opleidingen
Voor alle HBO- en universitaire opleidingen wordt sinds 2016 een studievoorschot gegeven in plaats van een financiering. De studiefinanciering is dus vanaf nu een lening en moet worden terugbetaald. Dit bedraagt voor zowel thuis als voor uitwonende studenten 867,68 euro per maand. De aanvullende beurs kan wel een gift worden, maar dan moet je wel je studie binnen tien jaar afronden. Daarnaast krijg je als HBO- of WO-student een studentenreisproduct, dat een gift wordt als je diploma binnen tien jaar binnen is.

Overstap MBO naar HBO
Als je van het MBO komt en naar het HBO gaat, dan begin je met een ‘schone lei’ en kun je opnieuw je studentenreisproduct aanvragen. Let wel op, de basisbeurs geldt dan niet meer, maar lenen kan nog wel. Ook voor het HBO geldt dat je aanvullende beurs en studentenreisproduct een gift worden als je de opleiding binnen tien jaar afrondt. Moet te doen zijn, toch?

Delen gaat nooit vervelen
Heb jij een mening? Meld je nu aan!