TeamAlert - Afleiding nieuwsitems - smartphone -

We gebruiken massaal onze telefoon in het verkeer

Dat jong en oud massaal hun telefoon in het verkeer gebruiken is je vast niet onopgemerkt gebleven. Gelukkig is bijna driekwart van de Nederlanders zich bewust van de gevaren die het smartphonegebruik in het verkeer met zich meebrengt. Maar ondanks dat grijpt een groot deel alsnog tijdens het rijden naar hun lievelingsbeeldscherm, blijkt uit onderzoek van het SWOV. Dat dit fenomeen alarmerend is mogen we wel stellen. Opvallend is dat autobestuurders meer met hun telefoon bezig zijn dan fietsers. Maar ruim 85% geeft aan het nogal onprettig te vinden als de bestuurder op zijn telefoon zit, wat heel logisch is. Onder de jongere verkeersdeelnemers zoals jij wordt ook veel gebruik gemaakt van de smartphone in het verkeer. Ruim 70% van de jongeren tot 17 jaar pakt wel eens uit 'gewoonte' onderweg zijn mobieltje. 

Nu zijn wij een groot voorstander van een verbod op smartphonegebruik in het verkeer en gelukkig zijn we niet de enige. De overheid is druk bezig met de gevaren van smartphonegebruik in het verkeer onder de aandacht te brengen. Er is een wetsvoorstel in de maak over de roekeloosheid van smartphones in het verkeer en Veilig Verkeer Nederland pleit zelfs voor celstraffen. Het is maar te hopen dat het wetsvoorstel in ieder geval snel wordt ingevoerd, aangezien het aantal verkeersongevallen duidelijk toeneemt. We mogen dan ook zeker stellen dat smartphones hier een grote rol in hebben. 

Het is wel duidelijk dat het smartphonegebruik in het verkeer drastisch moet verminderen. Ook zonder wetsverandering en veel aandacht van het probleem kun jij het verschil maken. Gebruik jij je telefoon vaak? Wedden dat je' m echt niet zo hard nodig hebt in het verkeer als jij denkt. 

 


 

 

 

 

 

 

 

Delen gaat nooit vervelen
Heb jij een mening? Meld je nu aan!