telefoonverslaving.jpg

Telefoonverslaving de oorzaak van angst of depressie?

Een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat een verslaving aan je smartphone kan leiden tot een depressie of angststoornis.

In Zuid-Korea is er onderzoek gedaan naar jongeren die verslaafd zijn aan hun smartphone en jongeren die deze verslaving niet hadden. Ze kregen een vragenlijst over hun dagelijkse bezigheden, sociale leven, slaappatronen en gevoelens. Hoe hoger de score was, hoe erger de verslaving was. Veel van de jongeren die hierop hoog scoorden, bleken vaker depressief te zijn en hadden meer slaapproblemen.

Tijdens het onderzoek werd er gekeken naar twee stofjes in de hersenen. De stof ‘GABA’ die ervoor zorgt dat hersensignalen afremmen of vertragen en ‘GIx’ die zorgt voor de communicatie tussen neuronen (zenuwcellen die zorgen voor versturen en ontvangen van prikkels).

Bij jongeren die verslaafd zijn werken deze twee stofjes net anders. Zij hadden meer GABA, wat er voor zorgt dat hersensignalen meer afremmen of vertragen. Ook hadden ze minder GIx wat uiteindelijk zorgt voor minder prikkels.

GABA speelt een rol in meerdere hersenfuncties en een teveel aan GABA kan op zijn tijd zorgen voor angst.

En nu? Geen zorgen! Zolang je zorgt voor een goede balans is er niks aan de hand.

Delen gaat nooit vervelen
Heb jij een mening? Meld je nu aan!