TeamAlert - Beginnend Bestuurder - Scooterelite - Eigen licentie (8)

Veel jonge scooterrijders rijden te hard en gebruiken hun telefoon tijdens het rijden

Ruim vier op de vijf jonge brom- en snorfietsers rijden weleens te hard op de weg. Dit vindt het grootste deel hiervan ook leuk, blijkt uit ons onderzoek.

Je kent vast wel meerdere vrienden met een snor- of bromfiets: scooters zijn namelijk super populair in Nederland. Er rijden er meer dan 1,2 miljoen van rond in ons kikkerlandje. Vooral veel jongeren maken gebruik van de scooter: je bent snel van A naar B, en de kosten blijven redelijk laag. De scooter is wél een kwetsbaar vervoersmiddel – als je valt of aangereden wordt heb je heel weinig bescherming. En omdat veel jongeren er gebruik van maken, betekent dit dat zij ook nog niet zo ervaren zijn in het verkeer.

Te hard rijden is ‘normaal’

Uit ons onderzoek, waar 488 jongeren tussen de 16 en 24 aan meededen, blijkt dat ruim 85% van de scooterrijders met een geel kenteken weleens te hard rijdt. Onder de scooterrijders met een blauw kenteken is dit bijna 78%. De reden hiervoor? Bij scooters met een gele kentekenplaat willen ze graag meekomen met het verkeer op de rijbaan. De bestuurders van scooters met een blauwe kentekenplaat willen onder andere niet ingehaald worden door e-bikes of racefietsersBovendien willen alle scooterrijders graag sneller – of in ieder geval op tijd – op hun plek van bestemming komen. Zeven op de tien jongeren vinden het te hard rijden ook leuk. Te hard rijden wordt gezien als een sociale norm: iedereen doet het, dus doen zij het ook.

Zonder mobiel de weg kwijt

In het onderzoek is ook gekeken naar het telefoongebruik van scooterrijders tijdens het rijden. Ruim de helft van de jongeren gebruikt zijn/haar telefoon tijdens het rijden om te kunnen navigeren en bijna tweederde gebruikt hun telefoon om muziek te luisteren. 13% verstuurt weleens een berichtje op de scooter en 25% belt weleens tijdens het rijden. Veruit de meeste jongeren (90%) weten goed dat het gebruiken van een telefoon op de scooter gevaarlijk en onhandig is (hoe wil je nog gasgeven of remmen met je telefoon in je handen? 😂).

De helft van de jongeren denkt bovendien dat de kans heel klein is dat zij staande worden gehouden door de politie als ze bijvoorbeeld te hard rijden. De gevolgen van zo’n staandehouding schatten twee op de vijf jongeren wel groot in. Uit eerder onderzoek van TeamAlert bleek dat jongeren vooral bang zijn voor een WOK-melding, waardoor de scooter opnieuw moet worden gekeurd en er tijdelijk niet op gereden mag worden.

TeamAlert wil scooter rijdende jongeren helpen om hen veilig door het verkeer te laten gaan. Te hard rijden of je telefoon op de scooter gebruiken is gevaarlijk. Blijf dus je verstand gebruiken wanneer je op een scooter stapt!

Het hele onderzoek lezen? Dat kan hier!

Deel met je vrienden!
Vragen we de volgende keer jouw mening? Word lid van ons jongerenpanel!