iStock-914636406.jpg

Verbod op recreatief gebruik lachgas

'Even een ballonnetje doen?'. Dat zit er in de toekomst waarschijnlijk niet meer in. Het kabinet wil binnen negen maanden een landelijk verbod op lachgas voor recreatief gebruik. Lachgas veroorzaakt een korte roes en is populair onder jongeren. Het gebruik van lachgas brengt echter meer gezondheidsrisico’s met zich mee dan dat jongeren denken. 

Vaak wordt er makkelijk gedaan over een lachgasballonnetje, omdat het gebruik meestal zonder problemen verloopt. Er zijn echter wel degelijk risico's als je extreem veel gebruikt, of dit op een onveilige manier doet. Daarom wordt er gewerkt aan een verbod op lachgas voor recreatief gebruik. Het kabinet wil lachgas binnen negen maanden op lijst 2 van de Opiumwet plaatsen. Dit houdt in dat het bezit, de handel, de productie, invoer en uitvoer verboden zijn.

Jongeren zijn verdeeld over het verbod. Uit een enquête van TeamAlert onder 413 jongeren in de leeftijd tussen 16 t/m 24 jaar, blijkt dat ongeveer de helft vóór een verbod op lachgas is. Twintig procent is tegen een verbod en bijna een derde heeft geen mening over een verbod.

Lachgas in het verkeer 
Er is een sterke toename van lachgasgebruik in het verkeer, blijkt uit cijfers van de politie. Lachgas kan effect hebben op je gedrag en rijvaardigheid. Uit een onderzoek van TeamAlert in samenwerking met de NOS blijkt dat jongeren die een ballonetje gebruiken in de auto daar echter het risico niet van inzien. Bijna de helft (47 procent) denkt dat dit hun rijstijl niet beïnvloedt. TeamAlert start om die reden in 2020 een campagne om lachgas in het verkeer tegen te gaan.

Benieuwd en op de hoogte blijven? Volg ons op Insta @teamalertnl 

Delen gaat nooit vervelen!