Zo verdien je online bakken geld HEADER 2.jpg

“Verdien online duizenden euro’s per dag” ~ internet guru

Iedereen kent ze, de gladde jongens die je op social media bombarderen met video’s over hoe je online rijk wordt. Je herkent ze aan hun gehuurde Hollywood mansions en zinnen als “wat ze je niet leren op school”. Maken ze enkel loze beloften? Of schuilt er waarheid achter hun Gucci glasses?


Wat is dropshipping?

Eén van de tools die online door guru’s maar ook specialisten geprezen wordt, is dropshipping. Een dropshipper is iemand die staat tussen de klant en de leverancier. Zo bestelt iemand bijvoorbeeld een katten kostuum op de website kattenkostuums.nl. De dropshipper, in het eigendom van de site, stuurt deze bestelling automatisch door naar de leverancier, die deze op zijn beurt bij de klant bezorgt. De dropshipper heeft zelf geen producten liggen maar moet wel voldoende klanten naar zijn website lokken om winst te maken. Dit concept aast dus op de impulsieve consument. Ja, ik voel me ook persoonlijk aangevallen….


Impact

Voor je denkt “aha, ik heb eindelijk mijn roeping gevonden”, kijk je best even naar de negatieve impact die dropshipping mogelijk kan hebben. Aangezien je zelf met het merendeel van de winst gaat lopen, blijven er heel wat onderbetaalde mensen in de toeleveringsketen achter. Allemaal mensen die de verantwoordelijk van jou schouders halen, en er stank voor dank voor terugkrijgen. Kinda shitty, no?

Bij dropshipping worden er meestal producten aangeboden die overbodig, of toch zeker niet noodzakelijk zijn. Er wordt dus aan push marketing gedaan waarbij geprobeerd wordt een latente nood op te wekken. In andere woorden: ze smeren je sh*t aan die je niet nodig hebt, maar nadat Kimmy je tagde in een leuke Facebook post sta je de volgende dag toch ineens een selfie te nemen in je nieuwe katten kostuum.

Ook worden vele producten geïmporteerd uit China. Meestal wordt dit gedaan per schip, maar als je de snelste wil zijn kies je voor vliegvervoer. Best nieuwe schoenen bestellen dus, want je ecologische voetafdruk wordt er zo niet kleiner op.


Alternatieven

Het goede nieuws is dat er heel wat alternatieven zijn om toch online geld te verdienen. En aangezien we nog steeds massaal thuiszitten komen deze zeker van pas.

  • Online diensten: In plaats van overbodige producten de wereld rond te sturen kan je online diensten aanbieden. Dit kan gaan van online coaching tot een kookshow vanuit je rommelige studentenkeuken. Vind je talent en verkoop het online!
  • Freelancing: Heb je het moeilijk met vaste uren, saaie opdrachten en het hebben van een baas? Als freelancer bepaal je alles zelf. Tip: maak een account aan op Fiverr en word vindbaar voor de mensen die op zoek zijn naar wat jij te bieden hebt.
  • Notities: "Wat ze je niet leren op school" is dat je ook tijdens je studies wat extra cash kan bijverdienen... aan je studies! Op sites zoals Stuvia, kan je notities uploaden en verkopen aan mede-studenten. Geld voor jou en goede punten voor de koper, als dit geen win-win is.

Ga ervoor

We kunnen dus zeker niet zeggen dat elke guru valse beloften maakt. Maar het percentage mensen dat hier echt rijk van wordt blijft zeer klein. Als jij je niet voelt als een bikkelharde business (wo)man die over anderen heen loopt om te krijgen wat ie wil, is het niks voor jou. Ook betaal je je blauw aan de kosten van de cursussen die aangeboden worden zodat je geen duit meer over hebt om te beginnen investeren. Check dus de alternatieven en volg vooral je eigen intuïtie! Zo kom je er wel.

Sharing is caring
Houd jezelf bezig! Word lid van het jongerenpanel