coffee-2351440_1280.jpg

Verzekeringen, leuk is anders!

We hebben er al het een en ander over verteld, maar bij het regelen van je verzekeringen komt een hoop kijken. Maar wat zijn verzekeringen eigenlijk? Met een verzekering kun je je – zoals het woord al zegt – verzekeren tegen risico’s. Grote getalen mensen betalen voor die risico’s aan de verzekeraar en met dat geld kan de zorg voor die persoon worden betaald als er (on)verwacht iets met hen gebeurt. Als je eindelijk 18 wordt, regel je een zorgverzekering (basis) en als je al een auto of brommer hebt, ook een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering.

Zorgverzekering
Alsof er niet al genoeg verplichtingen bij zijn gekomen, moet je nog iets regelen: de basisverzekering, waarvoor je een maandelijkse premie betaalt. Het bedrag verschilt gelukkig maar weinig per verzekeraar, maar ze vergoeden wel allemaal dezelfde zorg: (studenten)huisarts, ziekenhuis en apotheek. Let wel op dat deze basisverzekering niet alles dekt en je, als het nodig is, moet kijken naar aanvullende verzekeringen. Maak je bijvoorbeeld veel gebruik van de tandarts of de fysio? Kijk dan even naar hoe je verzekeraar dat aanbiedt. Het is zonde om overbodig te verzekeren, doe het alleen bij de dingen die jij belangrijk vindt.

Eigen risico
Het eigen risico hoort er nou eenmaal bij. Dit hoge bedrag van 385 euro moet je eerst zelf aan zorgkosten betalen, voordat je verzekeraar iets vergoedt. Maar niet gevreesd, voor een aantal zorgkosten hoef je sowieso niets te betalen, zoals de huisarts. Daarnaast vallen sommige medicijnen of behandelingen voor de helft binnen je verzekering, en is de andere helft voor jouw eigen rekening.

Wat nou als ik dit niet kan betalen?
Mocht je in de problemen komen en het niet lukken om iedere maand je zorgpremie te betalen, neem dan zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar. Des te eerder je aan de bel trekt, des te meer zij bereid zijn om een betalingsafspraak met je te maken.

Let op: zorg altijd dat je je zorgpremie betaalt, na 6 maanden word je namelijk als wanbetaler opgegeven en wordt er automatisch een hogere premie van je loon of uitkering ingehouden. En dát wil je niet.

Andere verzekeringen
Je hoeft je natuurlijk niet óveral voor te verzekeren, maar een aantal andere verzekeringen zijn wel belangrijk om over na te denken. Mocht je een auto of brommer hebben, dan is een WA-verzekering verplicht. Dit verzekert je voor schade aan anderen die jij als bestuurder veroorzaakt. Helaas is de schade aan je eigen voertuig niet verzekerd. De andere aansprakelijkheidsverzekering vergoedt schade, zowel lichamelijk als voor spullen, die door jezelf, je gezinsleden of huisdieren zijn veroorzaakt. Daarnaast is het geen gek idee om naar een inboedelverzekering te kijken: dit verzekert je tegen schade of diefstal van je spullen, zoals tv, bed en laptop.

Delen gaat nooit vervelen
Heb jij een mening? Meld je nu aan!