TeamAlert - 2todrive - Eigen licentie (18)

"Ik wilde indruk maken en dan gebeurt je dit"

Quinten (17 jaar) reed richting de MacDonalds om een hamburger te scoren voor zijn vriendin, zonder begeleiding. Dit terwijl je met 2toDrive tot je 18e verplicht met een begeleider moet rijden. Dat zal hij niet snel nog een keer doen. Wij gingen het gesprek met hem aan en vroegen naar zijn ervaringen. 

Hoe ben je bij 2toDrive gekomen?  
“Ik zag op het journaal dat kinderen vanaf 16,5 jaar al mochten autolessen. Ook had ik vrienden die hun rijbewijs haalden op hun 17e. Dus ik ben meteen op mijn 16e met 2toDrive begonnen. Elke cent die ik verdiende ging naar mijn rijbewijs toe.”  

Wie waren je coaches?  
“Mijn moeder, stiefvader en schoonvader."

Klopt het dat je een keer zonder coach hebt gereden? 
“Ja. Ik ben één keer de fout ingegaan. Rond middernacht reed ik samen met mijn vriendin, zonder begeleiding. Ik stond even stil langs de kant van de weg om te bellen, maar niet echt op een handige plek. Ik wist dat het niet mocht. Niet veel later kreeg ik een stopteken van de politie en ben ik aangehouden.”

Oei. Waar waren jullie naar onderweg?    
“We gingen naar de McDonald's om een hamburger te halen. Even stoer doen voor mijn vriendin. Maar dat werd een heel ander verhaal. Ik wilde indruk op haar maken en dan gebeurt je dit...”

Wat waren de gevolgen?  
“Ik moest verder lopen naar huis. Vervolgens kreeg ik een boete opgelegd van 140 euro". 

Hoe vond je het eigenlijk om eerder te mogen autorijden?  
“Toen ik net m’n rijbewijs had dacht ik: aantrappen die auto en vol gas! Maar na pas driekwart jaar autorijles besef je wel dat je wat rustiger aan moet doen.”

Hoe schat je je eigen veiligheid in ten opzichte van toen je net je rijbewijs had behaald?
“Je merkt wel dat je een aantal dingen nog niet supergoed onder de knie hebt. Bij mij zijn dat rotondes. Je moet daar snel kunnen kijken en handelen”. 

Wat zijn je toekomstplannen met betrekking tot het autorijden?
“Ik wil mijn auto voor van alles gebruiken: vrienden, werk, een keer weg met mijn vriendin. In december ga ik met haar met de auto naar Parijs”. 

Zou je 2toDrive aanraden aan je vrienden, familie of kennissen? 
“Jazeker. Je kan ervaring opbouwen zonder dat je gelijk in één keer de weg op gaat met het gevoel van ‘zo hier heb je een auto en rijbewijs: doe het maar’. Je hebt het gevoel alsof er nog een soort van rij-instructeur naast je zit”.

Heb je nog tips voor jongeren die met 2toDrive willen starten?
“Ja. De beste tip is dat je niet zonder begeleider moet rijden. Ook moet je niet denken dat je alles al kan met een auto als je net een rijbewijs hebt.”

Delen gaat nooit vervelen