TeamAlert - 2todrive - Eigen licentie (24)

Jouw eerste auto kiezen

Wow! Je wilt je allereerste auto kopen. Dat is niet niks. Weet je al wat voor auto je wilt en hoeveel dit per maand kost?

Wat voor auto wil je?

Er zijn veel verschillende soorten auto’s en automerken. Waarvoor wil je de auto gebruiken en hoeveel wil je uitgeven? Voldoet een kleine variant of heb je een bus nodig om bepaalde dingen te vervoeren? Wil je een 5-deurs of liever een 3-deurs? Ben je van plan om een nieuwe auto te kopen of is je budget net groot genoeg voor een tweede-, derde- of zelfs vierdehands auto? En heb je een voorkeur voor een bepaald automerk?   

Kosten

Je moet niet alleen de auto zelf kopen, maar betaalt ook nog een vast bedrag per maand. Zo moet je betalen voor de WA-verzekering, apk-keuring, motorrijtuigenbelasting, wegenwachtservice en natuurlijk benzine. Een auto kost minimaal €296 per maand. Kijk voor een uitgebreid overzicht van de kosten op de website van de ANWB.

Proefrit

Het is tijd voor een proefritje! Hier moet je tijdens de rit op letten: rij in verschillende snelheden en over verschillende soorten wegdekken. Controleer ook alle (elektrische) voorzieningen zoals lampjes, centrale vergrendeling, ramen, airco en de verwarming. Zit de stoel lekker? Kan je de stoel en het stuur goed verstellen? Het is erg belangrijk dat je goed en comfortabel achter het stuur zit.

Weet je het zeker?

Als je na de proefrit nog steeds zeker bent van jouw keuze, slaap er dan nog een nachtje over. Maar daarna is het toch echt tijd! Je hebt alle stappen succesvol doorlopen en bent nu helemaal klaar om jouw eerste auto te kopen. Veel plezier en drive safe! 

Tip!

Tegenwoordig kan je ook via verschillende bedrijven een auto delen, zoals bij Greenwheels. De voordelen hiervan zijn dat je geen rekening hoeft te houden met een verzekering voor de auto, onderhoud, wegenbelasting en afschrijving. Met Greenweels kan je een auto huren voor een bepaalde tijd. Hierna zet je de auto weer op een plek neer en vanaf daar kan een andere persoon dezelfde auto weer meenemen. Ideaal toch? 

Delen gaat nooit vervelen