TeamAlert - 2todrive - Eigen licentie (22)

Zorg jij goed voor jouw auto?

Natuurlijk kun je autopech niet altijd voorkomen, maar door regelmatig je auto te onderhouden verminder je de kans op panne. Dat kan je weer een hoop geld schelen. Daarom hebben wij een paar belangrijke tips voor je.

 1. Onderhoudsbeurt

  Voer iedere 20.000 kilometer of één keer per jaar een onderhoudsbeurt uit. Tijdens deze beurt kan een garage signaleren of de auto bepaalde mankementen heeft. Zo sta jij niet onverwachts stil langs de kant van de weg. 
 1. Controleer je banden

  Een veel voorkomend probleem is een lekke band. Daarom is het van belang dat jij regelmatig jouw banden checkt. Het profiel van de banden moet minimaal 1.6 millimeter bedragen, ook aan de zijkanten. De bandenspanning kan je controleren bij de meeste tankstations. Let er wel op dat de bandenspanning verschilt per auto. Wat de juiste bandenspanning is, staat meestal aangegeven in de informatieboekjes van je auto. Vergeet ook niet te controleren of het reservewiel in goede staat is.  
 1. Verlichting

  Misschien heb je het zelf niet in de gaten, maar vaak werken je koplampen niet goed. Hierdoor heb jij minder zicht op de weg en kunnen je medeweggebruikers jou niet goed zien. Wil je er zeker van zijn dat jouw verlichting werkt? Zet je verlichting aan, zet je vriend, vader of broertje voor je auto neer en laat deze kijken of al je verlichting het goed doet. Vergeet niet alle lampen te controleren, zoals de richtingaanwijzers, mistlampen, groot licht, enzovoort.
 1. Ruitenwissers

  Als jouw ruitenwissers veel geluid maken of strepen achterlaten op jouw ruit, dan moeten ze vervangen worden. Controleer eerst of de ruitenwissers vies zijn. Dit doe je door de arm, waaraan de wisserbladen zitten, overeind te halen. Is dat niet het geval dan zul je nieuwe moeten aanschaffen. Kijk hier voor de uitleg en video.
 1. Ruitenwisservloeistof

  Als je toch met je ruitenwissers bezig bent, check dan ook gelijk even je ruitensproeiervloeistof. Zonder deze vloeistof krijg je lelijke strepen van de ruitenwissers op je ruit. Wist jij dat er twee soorten ruitensproeiervloeistof bestaan: een zomer- en een winterversie. De eerste is vaak roze of geel van kleur, de tweede blauw. De winterversie bevat antivries en is daardoor bestand tegen lagere temperaturen. Let daar op als je gaat bijvullen. 
 1. Oliepeil

  Het is belangrijk om het oliepeil te meten. Hoe ouder een auto is, hoe eerder die olielekkages kan krijgen. Controleer het oliepeil als de motor afgekoeld is en of de auto op een vlakke ondergrond staat.
Delen gaat nooit vervelen