TeamAlert - 2todrive - Eigen licentie (16)

Rijden in het donker en in slecht weer

Autorijden is ingewikkelder als de weersomstandigheden tegen zitten en het keihard regent of mistig is. Daarom een aantal tips waar jij op moet letten als jij in het donker rijdt of met slecht weer.

In het donker

  1. Gebruik groot licht, maar let op dat er geen tegenliggers aankomen. Anders verblind je die.
  2. Pas je rijstijl aan. Rijd langzamer en houd meer afstand. Hierdoor reageer je sneller op onverwachte situaties, bijvoorbeeld als er opeens een dier op de weg springt.
  3. Zorg voor een referentiepunt. Jouw voorganger of reflectiepaaltjes werken uitstekend om te zien hoe de weg verder loopt.
  4. Focus op je eigen weghelft. De lichten van jouw tegenligger kunnen jou verblinden dus kijk hier niet direct in. Maar ook auto’s die achter jou rijden kunnen ervoor zorgen dat jouw zicht verslechterd. Gebeurt dit: zet dan de binnenspiegel van je auto omhoog op de anti-verblindstand.
  5. Het kan zijn dat jij in het donker slecht ziet. Wist je dat dit nachtblindheid heet? Mag ik dan wel rijden als ik nachtblind ben? Liever niet. Doe je dit wel, laat jouw ogen dan minimaal een uur wennen aan het donker voordat je de weg op gaat of gebruik een nachtbril. Deze verbetert jouw zicht en zorgt voor meer contrast.

Slecht weer

  1. Het regent, hagelt of sneeuwt. Pas dan je snelheid aan. Door de regen op je voorruit zie je minder. Ook is je remweg door het gladde wegdek langer.
  2. Zorg ervoor dat jouw ruiten en spiegels ijsvrij zijn. Als jij dit niet hebt gedaan en een politieagent vindt dat jij te weinig ziet door je ruiten, riskeer je een boete van 230 euro. Als ook de spiegels niet ijsvrij zijn, komt er nog eens 150 euro bovenop.
  3. Pas op dat je niet gaat slippen door nat wegdek. Stel je voelt dat je gaat slippen: rem dan niet, gebruik de koppeling en stuur rechtdoor. Voorkomen is beter dan genezen. Dus zorg dat er een goed profiel op je banden zit.
  4. Hoe kom je van die beslagen ruiten af in de winter? Zet de ventilator pas aan als de motor warm is. Richt de ventilator vervolgens op de voorruit op de hoogste stand. Zodra je zicht toeneemt, zet je je de blazers op de middelste stand.

Delen gaat nooit vervelen