TeamAlert - 2todrive - Eigen licentie (18)

Rijtips

Je hebt net je rijbewijs binnen en rijdt zo nu en dan even naar de McDonald’s met je vrienden. Omdat je pas net autorijdt en weinig ervaring hebt op de weg, hier nog even een opfrisbeurt.

 1. Rij met twee handen aan je stuur
  Dit is natuurlijk hartstikke logisch voor jou, maar toch willen we dit nog benoemen. Geen losse handjes dus. 

 1. Zorg ervoor dat het niet té gezellig wordt in de auto
  Je zit in de auto met je vrienden, er staat een muziekje op of je bent aan het kletsen. Dit zijn allemaal factoren waardoor jij afgeleid kan raken in het verkeer. Hierdoor vertraagt jouw reactiesnelheid en wordt de kans op een ongeluk vergroot.

 1. Hou je aan de snelheidslimiet
  Het is misschien een open deur, maar het is belangrijk dat je je aan de maximale snelheid houdt die op een bepaalde weg staat aangegeven. De snelheid waarmee je rijdt, heeft veel invloed op de lengte van je remweg. Hoe harder je rijdt, hoe langer je remweg. Daarnaast is de kans op schade veel groter naarmate je harder rijdt.

 1. Schat in hoe lang je erover doet om te kunnen stoppen
  Weet jij hoe snel je met jouw auto tot stilstand kunt komen als je een bepaalde snelheid rijdt? Het belangrijk om te weten wat jouw remweg is: de afstand die je nodig hebt om tot stilstand te komen vanaf het moment dat je begint met remmen. Je legt heel wat meters af voor je daadwerkelijk stilstaat. Zelfs als je maar 36 km/uur rijdt, heb je al zo'n 15 meter nodig om tot stilstand te komen. En rijd je 130 km/u? Dan heb je bijna 120 meter nodig om stil te staan - ongeveer de lengte van 30 personenauto's achter elkaar.

 1. Haal de handrem eraf voordat jij wegrijdt
  Dit is niet alleen slecht voor je remschijven, maar zorgt er ook voor dat jij veel aandacht trekt door die rookwolken om je auto.

 1. Zorg dat je genoeg ruimte hebt om jouw auto te parkeren (en weer weg te rijden)
  Heb je met moeite je auto in een vak geparkeerd, moet je de auto er ook uitrijden als je weggaat. Tja en je wil niet slalommend achteruit uit een parkeervak rijden. Zorg er dus van tevoren voor dat je weet dat je later ook weer gemakkelijk kunt wegrijden.

 

Delen gaat nooit vervelen