TeamAlert - 2todrive - Eigen licentie (17)

Slaperigheid achter het stuur

Je ogen vallen dicht, je bent aan het knikkebollen. Help! Val je nou bijna in slaap achter het stuur? Vermoeid autorijden is heel gevaarlijk. Zo reageer jij later op prikkels, heb je meer moeite met het behouden van de koers en maak jij minder gebruik van je spiegels.

Naar schatting vallen er in Nederland elk jaar tussen de 50 en 75 verkeersdoden als gevolg van vermoeidheid. Deze vermoeide bestuurders hebben 3 tot 8 keer meer kans op een verkeersongeval met letsel. Wist je dat vermoeid rijden bijna even gevaarlijk is als rijden onder invloed? Een slapeloze nacht staat gelijk aan de invloed van 0.9-1.0 promille alcohol in je bloed. Dat is meer dan 5 keer de wettelijke limiet voor beginnende bestuurders.

Kan jij vermoeidheid onderweg tegengaan? Dit kan door de auto aan de kant te zetten, op een veilige plek, en een korte slaappauze te nemen. Wil je slaperigheid voorkomen? Dan hebben we hier de volgende tips:

  1. Zet de verwarming niet te hoog. Hiervan wordt je suf en raak je sneller vermoeid.
  2. Zet de cruisecontrol niet aan. Hierdoor blijf je alert achter het stuur.
  3. Zet de radio aan, zing mee of voer een gezellig telefoongesprek (handsfree natuurlijk).
  4. Zorg dat je een gezellige bijrijder hebt die je bij de les houdt.

 ‘The Try Guys’
Dit is een groep bestaande uit 4 jongens die allerlei zaken testen. Zo hebben zij 36 uur zonder slaap doorgebracht en rijden hierna een parcours waarbij zij verschillende obstakels en verkeerssituaties tegenkomen. Het is de bedoeling om zo foutloos het parcours te doorlopen.

Benieuwd hoe dit is gegaan? Bekijk de video.

Delen gaat nooit vervelen