TeamAlert - Alcohol en Drugs - Bier

Dit is wat alcohol met je doet

Dronken in de auto stappen na een feestje is geen goed idee. Bij een kwart van de ongelukken die op de weg gebeuren is drank in het spel. Hier lees je wat drank met je rijskills doet en vind je tips hoe je ervoor kan zorgen dat je wel veilig thuiskomt. 

Hoeveel drank mag ik achter de kiezen hebben?

Voor jou zijn de regels wat strenger, omdat je als beginnende bestuurder meer kans op een ongeluk hebt. Je hebt namelijk minder rijervaring. Daarom mag je minder alcohol op hebben. Zo mag jij 0,2 promille alcohol, een half glas bier, in je bloed hebben als je achter het stuur zit. Voor een ervaren bestuurder is dit 0,5 promille, 2 glazen alcohol. Natuurlijk is het beter om met geen druppel alcohol op auto te rijden. Want als jij in dronken toestand de weg op gaat verslechtert jouw rijstijl.

Dit doet alcohol met jou:  

Je reageert trager
Alcohol heeft een verdovende werking op je hersenen. Als je al een aantal glazen alcohol op hebt dan reageer je al een paar seconden later. Dan kan je denken: ja dat is een paar seconden, maar een halve seconde terwijl je 80 k/m per uur rijdt, staat gelijk aan 11 meter afstand. Jouw remweg wordt dan 11 meter langer dan als jij nuchter bent.

Je ziet minder goed
Je krijgt een soort tunnelvisie. Je mist dingen die in je omgeving gebeuren. Zo kan jij die fietser die van rechts komt oversteken zomaar over het hoofd zien.

Je denkt dat je alles aankan
Als er bijna niemand op de weg rijdt worden mensen vaak overmoedig. Er kan toch niet veel misgaan. Het wordt gevaarlijk als ‘alledaagse’ situaties, zoals korte bochten, worden onderschat.

Als je met te veel drank op auto rijdt kan je een hoge boete krijgen, wordt je rijbewijs (tijdelijk) ingenomen en kan je zelfs een gevangenisstraf krijgen.

Veilig thuiskomen 

Wat kan jij nou doen om ervoor te zorgen dat jij niet dronken achter het stuur stapt en veilig thuiskomt?

-          Regel een taxi, pak de trein of bus. Ben je op een festival dan worden er soms (party)bussen ingezet. Hiervoor moet je wel zelf de tijd in de gaten houden. Zet bijvoorbeeld een half uur voordat de bus gaat een wekker als herinnering.

-          Zorg dat je een Bob hebt of bent. Ja, zelf Bob zijn heeft ook z’n voordelen. Zo heb je geen last van die vervelende kater de volgende dag en kan jij alle versierpogingen van jouw vrienden nog navertellen.

-          Laat je ophalen door een vriend of familielid (die natuurlijk niet onder invloed is op dat moment)

-          Regel van tevoren al een slaapplaats als je weet dat jij gaat drinken en geen vervoer hebt. Zo beland jij niet onverwacht in de middle of nowhere.

Delen gaat nooit vervelen