TeamAlert - Alcohol en Drugs - Mdma-drugs - Eigen licentie (1)

Bob is ook 0% drugs op

Met drugs op achter het stuur kruipen is nooit een goed plan. Hierdoor breng je niet alleen jezelf in gevaar maar ook andere weggebruikers. Jouw reactiesnelheid neemt af, je ruimtelijke oriëntatie valt weg en je kunt risico’s minder helder inschatten. Wist je dat een combinatie van drugs en alcohol achter het stuur de kans op een ernstig ongeluk met 200 keer verhoogt? 

Je gaat lekker op een festival, pilletje gepakt en nu wil je achter het stuur stappen en naar huis. Dat is een slecht idee. Per drugs is het verschillend hoe het je rijstijl beïnvloedt. Zo denk je vaak dat je nog goed kan rijden, maar is dit in de realiteit niet het geval. Wist je dat: 

-          Xtc 16 tot 40 uur duurt voordat het is uitgewerkt

-          Speed 10 tot 20 uur werkt

-          Wiet 6 tot 8 uur effect heeft?

Naast dat met drugs op rijden gevaarlijk is, kan je ook aangehouden worden door de politie. Dit doen ze door middel van de speekseltest. Als de test positief is dan volgt er een bloedonderzoek waarna er maatregelen volgen. Stel, jij hebt een joint gerookt en stapt hierna achter het stuur. Dan kan jij rekenen op een boete van 850 euro en een paar maanden rijontzegging. Als jij daarnaast ook nog andere soorten drugs hebt gebruikt, of drugs in combinatie met alcohol, dan staat jou in de meeste gevallen een taakstraf te wachten. Hier zit jij helemaal niet op te wachten...

Hoe kan jij ervoor zorgen dat je wél veilig thuiskomt?

-          Regel een taxi, pak de trein of bus. Ben je op een festival dan worden er vaak (party)bussen ingezet. Hiervoor moet je wel zelf de tijd in de gaten houden. Zet bijvoorbeeld een half uur voordat de bus gaat een wekker als herinnering.

-          Regel een BOB die ook 0% drugs op heeft, of ben zelf een keer BOB. Ja zelfs BOB zijn heeft ook z’n voordelen. Zo heb jij geen last van die vervelende kater de volgende dag en kan jij alle versierpogingen van jouw vrienden nog navertellen. 

-          Zorg ervoor dat je weet wanneer de drugs die je hebt genomen echt volledig uit jouw lichaam zijn voordat jij weer zelf achter het stuur mag kruipen. Weten wanneer je weer de weg op mag? Bekijk het in deze tabel

Delen gaat nooit vervelen