car-1772797_1280.jpg

Snelheidsduivels

Lekker gassen op de weg, net alsof je in Mario Kart zit en krappe bochten nemen. Klinkt spannend, maar is geen goed idee. Dus hoe zorg jij ervoor dat je niet te hard rijdt?

Dit is de max!

Op de snelweg mag je maximaal 130 km/h en op de meeste provinciale wegen 80 km/h. Binnen de bebouwde kom, mag je maximaal 50 km/h rijden of 30 km/h en in een woonerf 15 km/h. Let dus constant op je snelheid. Ook al rijd jij op de snelweg je moet altijd de aangegeven snelheid aanhouden die op de borden staan, ook als dit 100 of 90 km is. Houd je je niet aan de snelheid dan riskeer je een boete.

Is er dan ook een minimumsnelheid? Nee, die is er niet. Wel kun je een boete krijgen als jij zonder geldige reden te langzaam rijdt en daarmee ander verkeer in gevaar brengt. Maar op de autoweg moet jouw auto minimaal 50 km/h kunnen rijden en op de snelweg 60 km/h.

Als beginnend bestuurder krijg je strafpunten voor ernstige verkeersovertredingen. Hier valt snelheid ook onder. Als jij 30 km/h te hard rijdt, of 40 km/h te hard op de snelweg, dan krijg je een strafpunt. Heb je twee strafpunten? Dan wordt er een onderzoek gestart naar jouw rijvaardigheid.

Hoe kan je in de gaten houden dat je niet te hard rijdt?

-          Kijk regelmatig op je snelheidsmeter. Misschien heb je niet door dat je per ongeluk (iets) te hard rijdt en moet je jouw snelheid even aanpassen.

-          Maak gebruik van cruisecontrol. Deze zorgt ervoor dat jouw auto een constante snelheid aanhoudt zonder dat je het gaspedaal hoeft in te drukken. De snelheid kan je zelf instellen en aanpassen naar de verkeerssituatie. Wist je dat als je cruisecontrol gebruikt, dit ook beter is voor het brandstofverbruik?

-          Meeblèren is natuurlijk leuk, maar muziek zorgt er ook voor dat je sneller rijdt.

-          Let op je omgeving. Soms kan het voorkomen dat je geen borden ziet met daarop de maximale snelheid. Kijk dan naar je medeweggebruikers om de snelheid te bepalen.

-          Download de Flitsmeisterapp. Hierop kan jij je navigatie instellen, zien hoe hard je op de weg mag rijden en zie je ook meteen waar er geflitst wordt. Je krijgt zelfs een melding als er een ambulance achter je nadert, zodat jij veilig kan uitwijken.

Delen gaat nooit vervelen