Overige drugs en autorijden

Wanneer kan je na drugsgebruik weer de weg op? In dit schema vind je per drug een inschatting. De gemiddelde wachttijd is afhankelijk van verschillende factoren, zoals lichaamsgewicht, kwaliteit van de drug en de mate waarin je gebruikt. Het is daarom onmogelijk om heel specifiek aan te geven wanneer iemand weer kan en mag rijden. Daar moet eerst meer onderzoek naar worden gedaan. 

De effecten op het rijgedrag

Xtc 
Onder invloed van xtc wordt de de ruimtelijke oriëntatie en opname van informatie vanuit de omgeving minder, het wordt moeilijker om de aandacht te verdelen en de perceptie van bewegingen wordt minder. Je kan daardoor risico's minder goed inschatten en jezelf overschatten. 

Cocaïne en speed
Snuifje coke voordat je achter het stuur kruipt? Je kan het gevoel hebben dat je nog prima in staat bent om te rijden. Deze drugs zorgen namelijk voor een gevoel van alertheid. Wie veel alcohol gedronken heeft, voelt zich ook minder dronken na een snuif cocaïne. Toch is juist deze combinatie erg riskant. Cocaïnegebruik leidt weliswaar tot een hogere reactiesnelheid, maar dit effect weegt niet op tegen negatieve effecten zoals het nemen van meer risico's en sneller en lomper rijden. Diegenen die onder invloed van een combinatie achter het stuur stappen, lopen het meeste risico op een ernstig ongeval (20 tot 200 keer hoger dan in nuchtere toestand). 

Hasj en wiet
Hasj en wiet leiden tot verminderde concentratie, een lagere reactiesnelheid en meer slingerbewegingen. Bestuurders die alleen geblowd hebben, lijken zich daar meestal wel van bewust en proberen voorzichtiger te gaan rijden. Ondanks de aangepaste rijstijl is het risico te vergelijken met rijden na het drinken van een paar glazen alcohol. Wie zowel heeft geblowd als gedronken, neemt aanzienlijk grotere risico's. 

Bron: Trimbos-instituut, 2018

Deel dit artikel!