Wat de FAQ? Alles over lachgas in het verkeer

  1. Home
  2. Voor jongeren
  3. Rij ballonvrij
  4. Wat de FAQ?

Je leest steeds vaker over lachgas in het verkeer. Maar hoe zit het nu precies? En wat zijn de regels? Wij hebben alle vragen en antwoorden over lachgas in het verkeer voor jou op een rijtje gezet.

Wat zijn de effecten op je rijskills?
Door lachgas vermindert je reactievermogen en is het moeilijker om dingen waar te nemen. Ook kan je duizelig raken en zelfs je bewustzijn verliezen. De effecten van lachgas kunnen nog uren aanwezig zijn. Dus ook na je korte roes ben je nog lange tijd minder goed in staat om te rijden.

Is het gevaarlijk?
Jazeker. Het risico van lachgas in het verkeer is groot doordat je reactievermogen en rijvaardigheid afneemt. Ook kan je out gaan en zorgt het gebruik van lachgas in de auto voor veel afleiding. De kans op een ongeluk neemt hierdoor flink toe. Ook zijn er een hoop negatieve gevolgen van lachgas voor je gezondheid en blijkt het spul verslavender te zijn dan eerst werd gedacht. Geen onschuldig middel dus. Check drugsenuitgaan.nl als je meer wilt weten over lachgas.

Hoe lang kan ik niet autorijden?
De belangrijkste effecten van lachgas duren een paar minuten. Na vijf minuten is je roes uitgewerkt. Maar ook daarna kan je reactievermogen nog uren minder zijn. Hoe lang het precies duurt voordat je helemaal niet meer onder invloed bent is niet zo goed onderzocht. Het kan nog uren duren voordat je weer kan rijden. 

Wist-je-dat...

... er steeds vaker ongelukken gebeuren met lachgas in het verkeer? Het aantal incidenten is toegenomen van 130 gevallen in 2017 naar 1.390 in 2019. Dit zijn gemiddeld zo'n 4 incidenten per dag.

Is lachgas in het verkeer strafbaar?
Een ballonnetje is niet zo onschuldig als het lijkt. Ruim de helft van de gemeenten in Nederland heeft al een lachgasverbod ingevoerd. De verwachting is dat in 2022 lachgas in Nederland helemaal verboden wordt. In het verkeer is het verboden om gevaarlijke situaties te veroorzaken. Ook mag je niet onder invloed van middelen rijden. Als je lachgas gebruikt tijdens het rijden ben je dus strafbaar. Tot slot mag je ook geen lachgastanks vervoeren in de auto, omdat het gevaar bestaat dat deze ontploffen.

Wat als je wordt betrapt?
Wanneer je op heterdaad wordt betrapt, dan kan je beboet worden of je rijbewijs kwijtraken voor rijden onder invloed. Dat lachgas niet verboden is, maakt dus niet uit. De politie moet wel kunnen aantonen dat er met lachgas op is gereden. Wanneer dit niet kan, dan kan de politie ook een proces-verbaal opmaken van ‘gevaarlijk rijgedrag’ om zo alsnog een boete uit te kunnen schrijven of het rijbewijs in te nemen.

Hoe is lachgas aantoonbaar?
Er bestaat nog geen makkelijke manier om op lachgas te testen. Lachgasgebruik is niet zo makkelijk aan te tonen in het bloed, urine, adem of speeksel bij de bestuurder. De politie kan de zogenaamde speekseltest dus niet gebruiken en moet dus ballonnen, cilinders of een tank in de auto zien liggen of iemand op heterdaad betrappen. Vervolgens is het ook lastig om te bewijzen dat er met lachgas op is gereden. De politie onderzoekt momenteel een nieuw hulpmiddel dat moet helpen om aan te tonen dat bestuurders lachgas hebben gebruikt. 

Staat jouw vraag er niet tussen? Stel hem via Insta DM @teamalertnl of mail 'm naar communicatie@teamalert.nl. Wij geven antwoord! 

Maak je je zorgen over je eigen gebruik of dat van een ander? Neem dan voor advies contact op met een instelling voor alcohol- en drugsproblemen bij jou in de buurt of bel de Drugs Infolijn: 0900 – 1995. https://www.drugsinfo.nl/voor-mij-hulp

Nog niet uitgelezen? Check ook deze 👀

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.