Rij drugsvrij

Plan je trip. Rij drugsvrij

 1. Home
 2. Voor jongeren
 3. Rij drugsvrij

Losgaan in een club of op een festival? Wie je ook bent en wat je ook doet, lees wat jij moét weten voordat je op pad gaat.

Ik ga op reis en neem mee...

...alles om er een hele leipe avond van te maken. Maar vergeet ook niet om een nuchtere bestuurder mee te nemen of een andere optie te regelen. Jouw keuzes voor de avond:

 • OV: trein, bus, metro, tram
 • Taxi
 • Nuchtere bestuurder (held!)
 • Blijven slapen tot je weer mag rijden

Hoe lang niet rijden?

De gemiddelde tijd dat je moet wachten voordat je weer mag rijden is afhankelijk van verschillende factoren, zoals lichaamsgewicht, kwaliteit van de drug en de mate waarin je gebruikt. Het is daarom nu nog onmogelijk om heel specifiek aan te geven wanneer iemand weer kan en mag rijden. Hieronder vind je per drug een inschatting wanneer je weer de weg op mag. Eén nachtje slapen is dus niet altijd genoeg...

 • XTC➡ 16 tot 40 uur per dosis. Bij meermalig doseren: 19 tot 58 uur.
 • Speed➡ 10 tot 20 uur bij eenmalig roken, spuiten of snuiven. Bij slikken: 15 tot 25 uur. Bij zwaar, meermaals gebruik: 16 tot 40 uur per dosis.
 • Cocaïne➡ 3 tot 4 uur. Bij zwaar gebruik en/of herhaaldelijk doseren: enkele uren langer.
 • GHB➡ 4 tot 8 uur. Bij zware verslaving: altijd positief.
 • Hasj/Wiet➡ 6 tot 8 uur. Bij vaak blowen veel meer dan 8 uur.
Rij drugsvrij

Wat zijn de gevolgen

Hoe goed je ook kan rijden... drugs in het verkeer is nooit een goed idee. Hoe drugs je rijgedrag beïnvloeden verschilt per drug, maar de kans dat je een ongeluk veroorzaakt wordt altijd flink groter. Gebruik je een combinatie van verschillende drugs? Dan is de kans op een ongeluk 20 tot 200 keer groter. Rijden onder invloed van drugs is dan ook verboden. Zit je boven de wettelijke limiet? Dan kun je verschillende straffen krijgen:

 • Een boete tot maximaal €21.750
 • Rijbewijs inleveren. Soms moet je opnieuw rijexamen doen.
 • Een gevangenisstraf van maximaal een jaar

Hoe groot is de pakkans?

De kans dat je gepakt wordt is behoorlijk hoog. Per maand houdt de politie ongeveer 1.000 mensen aan die drugs hebben gebruikt. De politie controleert je als ze zien dat je onveilig rijdt, of afwijkend gedrag laat zien. Ook zijn er steekproeven en controleren ze bestuurders bij een ongeluk. Als je wordt aangehouden, moet je meewerken aan een drugstest.

Lees meer over de drugstest

Plan je trip. Rij drugsvrij.

Samen uit, samen veilig thuis. Beloof ook met een drugsvrije bestuurder door het verkeer te gaan. Zo zorgen we er samen voor dat de weg voor iedereen een stuk veiliger wordt. Lekker bezig! 🙏

Beloofd

Maak je je zorgen over je eigen gebruik of dat van een ander? Neem dan voor advies contact op met een instelling voor alcohol- en drugsproblemen bij jou in de buurt of bel de Drugs Infolijn: 0900 – 1995. https://www.drugsinfo.nl/voor-mij-hulp

Check ook deze 👀

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.