Rij drugsvrij: Wetenschappelijke onderbouwing

  1. Home
  2. Voor jongeren
  3. Rijdrugsvrij
  4. Onderbouwing

Op 9 juli lanceert TeamAlert het vervolg op de campagne ‘Rij drugsvrij’. Het doel van de komende campagne is om rijden onder invloed van drugs aan te pakken. Met deze campagne wil TeamAlert jongeren motiveren om een veilige trip naar huis te regelen, na bijvoorbeeld een festival of een avondje uit.

Aanleiding
Na bijna twee jaar zonder festivals, feesten en stapavonden, kunnen jongeren eindelijk weer losgaan. Nu er weer gefeest en gedanst kan worden, verlangen jongeren ernaar om extra hard te feesten: de zogeheten knaldrang. Hier komt veel alcohol en drugs aan te pas. Het aantal aanhoudingen voor het rijden onder invloed van drugs neemt de laatste jaren toe; in 2021 werden er ruim 13.000 processen verbaal opgemaakt (Politie, 2022). Zelfs in coronatijd, zonder festivals en grote feesten, rijden nog steeds veel jongeren onder invloed van drugs, blijkt uit onderzoek van TeamAlert (TeamAlert, 2021).

Doel
Deze campagne heeft als doel om jongeren die drugs gebruiken veilige keuzes te laten maken in het verkeer. “Rij drugsvrij” stimuleert jongeren om voorafgaand aan een (huis)feestje of festival de juiste keuze voor vervoer te maken. In plaats van dat zij onder invloed van harddrugs autorijden, regelen zij een nuchtere bestuurder, alternatief vervoer (zoals een taxi of het openbaar vervoer) of wachten zij totdat zij weer mogen rijden

Doelgroep
In de campagne richten wij ons op jongeren van 18 tot en met 24 jaar, die harddrugs gebruiken op feestjes, festivals en tijdens het stappen. Er is specifiek voor de doelgroep harddrugsgebruikers gekozen, omdat dit de groep is die het hoogste ongevalsrisico in het verkeer heeft. Ook onderscheidt deze doelgroep zich qua gebruikers, werkingen en risico’s, duidelijk van andere type drugsgebruikers zoals gebruikers van softdrugs.

Boodschap en gedragstechnieken
De campagne bestaat uit drie fasen. De eerste fase is awareness. In deze fase creëren we bewustzijn onder jongeren over het gewenste gedrag. Via de campagneboodschap ‘Plan je trip. Rij drugsvrij’ worden jongeren op social media aangemoedigd om vooraf een veilige keuze voor vervoer te maken. In drie verschillende korte video’s van een paar seconden zie je twee jongeren na een feestje een taxi, trein of bus naar huis nemen. We gebruiken in deze fase dezelfde boodschap en videomateriaal van vorig jaar om herkenning op te roepen.

In de tweede fase, consideration, stimuleren we interactie en wordt nogmaals de boodschap ‘Plan je trip. Rij drugsvrij’ benoemd. In deze fase voeren jongeren via social media een korte actie uit. Dit doen zij door bijvoorbeeld mee te doen aan een poll of vraag rondom het thema. Na het geven van een reactie motiveren we hen door te klikken naar de campagnesite waar ze aanvullende en aansprekende informatie rondom rijden onder invloed kunnen lezen. Deze kennis helpt jongeren om een weloverwogen keuze te maken voor het al dan niet rijden onder invloed van drugs.

De laatste fase van de campagne draait om activation. In deze fase gaan jongeren daadwerkelijk de belofte aan om niet onder invloed van drugs te rijden. Dit jagen we aan door onder andere een campagnevideo. Deze video wordt geschoten na afloop van het HIDE Festival in Nieuwegein. Feestgangers worden met een partybus veilig naar Utrecht Centraal gebracht. Zo regelt TeamAlert voor jongeren een veilige trip naar huis en laat hen ervaren dat een partybus niet alleen veilig, maar ook leuk vervoer is. Ook laten in deze fase verschillende (micro-)influencers zien hoe zij na een feest of festival veilig thuiskomen. Hiermee wordt een veilige sociale norm gezet dat het rijden onder invloed van drugs niet oké is.

Wanneer jongeren zelf online de belofte aangaan en/of een filmpje op social media posten, maken ze kans op een partybusreis voor henzelf en hun vrienden. Door de jongeren een schriftelijke belofte aan te laten we hen committeren aan het gewenste gedrag (commitment). Dit vergroot de kans dat ze het gewenste gedrag daadwerkelijk gaan uitvoeren.

ALLE CAMPAGNEMATERIALEN BEKIJKEN? KLIK HIER.

Bronnen
Politie (2022). Meer mensen onder invloed van drugs achter het stuur. Geraadpleegd via: https://www.politie.nl/nieuws/2022/mei/16/00-drugs-in-het-verkeer.html

TeamAlert (2021). Jongeren en rijden onder invloed van middelen in coronatijd. https://teamalert.nl/zakelijk/kenniscentrum/rijden-onder-invloed/jongeren-en-drugsgebruik-in-coronatijd-2020/

Check hier meer van Rij drugsvrij

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.