Tina is gepakt voor rijden onder invloed

  1. Home
  2. Voor jongeren
  3. Rijdrugsvrij
  4. Tina is gepakt

De gevolgen van rijden onder invloed: Tina (23) is gepakt nadat zij in een auto-ongeluk belandde en positief testte.

Ik kon alleen maar denken aan dat ik het keihard verneukt had voor mezelf

Naam: Tina*
Leeftijd: 23
Situatie: Op 20-jarige leeftijd een auto-ongeluk meegemaakt en gepakt voor het rijden onder invloed van Speed, MDMA & MDA
Gevolgen: €4.000 kwijt, 8 maanden rijbewijs kwijt, onderzoek door psycholoog & psychiater, strafblad, kan zich niet zomaar meer laten verzekeren

Hé Tina. Je hebt weleens onder invloed van harddrugs gereden, en bent daarbij ook gepakt. Kun je ons wat meer uitleggen over de situatie die daaraan vooraf ging?
In de zomer van 2019 was ik naar een illegaal feest geweest en erna nog wezen afteren. Ik was al een aantal dagen wakker en ik had verschillende drugssoorten gebruikt. Ik wilde de auto pakken om even naar de supermarkt te rijden. Dat had ik niet moeten doen, maar ik dacht er toen niet bij na. De supermarkt was zo’n 5 kilometer verderop, maar binnen 2 kilometer kreeg ik al een ongeluk. De auto voor mij ging vol op de rem, maar omdat mijn reactievermogen een stuk slechter was zag ik het te laat. Ik probeerde nog uit te wijken, waardoor ik niet alleen op de auto voor mij, maar ook op een tegenligger knalde. Gelukkig was niemand gewond, maar mijn auto reed niet meer en ik was zelf enorm geschrokken.

Terwijl ik huilend van de schrik de formulieren met de anderen aan het invullen was, kwam ik erachter dat een voorbijganger de politie gebeld had. Ik had nog pep in mijn portemonnee zitten. Ik dacht echt “dit gaat fout, ik ben de lul.” Ik heb snel de drugs weggegooid voordat de politie aankwam.

Na het ongeluk heeft de politie dus een speekseltest afgenomen? Hoe ging dat in z’n werk?
Toen de politie aankwam moest ik eerst een blaastest doen, die was negatief. Vervolgens moest ik een speekseltest ondergaan. Daarbij nemen ze wat speeksel uit je wang. Terwijl ik op de uitslag wachtte had ik even een sigaret opgestoken. Toen ze vertelden dat de uitslag positief was, sloeg de sfeer om. Ik moest echt janken, ik kon alleen maar denken aan dat ik het nu keihard verneukt had voor mezelf. De politieagenten waren ook echt niet aardig. Ze schreeuwden dat de sigaret NU uit moest, en pleurden me achterin een busje. Mijn telefoon was uitgevallen en ik wist niet waar ik heen ging. Toen ik aankwam bij het politiebureau vroeg ik eerst of ik mijn telefoon mocht opladen, maar dat mocht niet. Ik werd in een kamertje compleet gestript. Mijn kleren moesten uit en alles werd doorzocht. Ze hadden nog een snuifbuisje gevonden, maar op grond daarvan konden ze niet veel. Vervolgens werd ik in de cel gezet. Na heel lang wachten kwamen ze mij verhoren en moest ik een bloedtest doen. Ik werd echt behandeld alsof ik een zware crimineel was. Ik besefte me heel goed dat ik fout zat, maar een beetje empathie was wel fijn geweest.

Na een uur of vijf werd ik weer buiten gezet. Ze hadden meteen mijn rijbewijs afgepakt (achteraf gezien hadden ze dit pas mogen doen na de uitslag van de bloedtest), en ik wist nog steeds niet waar ik nu eigenlijk was. Met een lege telefoon op zak ben ik maar heel lang gaan lopen, en heb ik uiteindelijk met behulp van voorbijgangers de weg terug gevonden. Ondertussen had ik ook geen flauw idee waar mijn auto was of wat ze daarmee gedaan hadden. Uiteindelijk is deze weggesleept en naar mijn huis gebracht. De schade aan de auto (€2000) moest ik helemaal zelf betalen, omdat je niet verzekerd bent wanneer je onder invloed rijdt. Na zo’n 2 weken kreeg ik de uitslag van de bloedtest: positief op amfetamine, MDMA en MDA.

En toen, wat waren de vervolgstappen?
Niet alleen justitie, maar ook het CBR komt op je dak. Ik moest €860 boete betalen, €800 onderzoekskosten en €400 opleggingskosten. In totaal kostte dit tripje naar de supermarkt mij dus ruim €4000.

Na de uitslag moest ik een urinetest bij het ziekenhuis doen, om te bewijzen dat ik nuchter kan zijn. Vervolgens had ik een gesprek met een psycholoog, en later ook met een psychiater. Ik had ook nog een lichamelijk onderzoek kunnen krijgen, maar dat was in mijn geval gelukkig niet nodig. Na acht maanden wachten kreeg ik het eindoordeel, en kreeg ik mijn rijbewijs terug. Dat was nog snel, want ik heb ondertussen anderen gesproken die hun rijbewijs veel langer kwijtwaren.

Ik dacht meteen “dit ga ik noooooit meer doen.” Ik heb me acht maanden echt superkut gevoeld. Ik heb er zelf echt van geleerd, het was een soort wake up call. Ik heb nooit meer onder invloed gereden en het feesten is ook minder geworden.

We zijn nu 3 jaar verder. Wat merk je hier nog van?
Ik heb vorige maand pas alle schulden afbetaald. Wat ik er nu ook nog van merk is dat ik mijn auto bij geen enkele verzekeringsmaatschappij meer kan laten verzekeren, behalve eentje die echt héél erg duur is. Als de politie mijn kenteken checkt zou ik ook eerder aan de kant gezet kunnen worden om gecontroleerd te worden, dat is ook een naar gevoel. Verder heb ik dus ook een strafblad.

Heb je nog een advies dat je aan de lezer mee wil geven?
Leer van mijn fouten. Dat zeg ik ook tegen mijn vrienden. Leer van andermans fouten, ik ben ervaringsdeskundige en heb het verneukt voor mezelf, wees blij met deze tips. Het is ook niet stoer of slim. Het lijkt misschien handig om even in de auto te stappen, maar je zit er echt jaren aan vast. Ik had mezelf ook kapot kunnen rijden op de snelweg. Een vriend van mij die ook onder invloed heeft gereden is over de kop geslagen. Dan ben ik er nog goed vanaf gekomen.

*Deze naam is vanwege privacyredenen gefingeerd. De echte naam is bij ons bekend.

Hoe goed je ook kan rijden...

...drugs in het verkeer is nooit een goed idee. Nog even een lijntje voordat je gaat rijden zorgt ervoor dat je jezelf gaat overschatten. En met een pilletje op gaat bijvoorbeeld je reactiesnelheid heel hard achteruit. Rijden onder invloed is daarom verboden. Je kan verschillende straffen krijgen: 

  • Een boete tot €21.750
  • Een gevangenisstraf van maximaal een jaar
  • Je kan je rijbewijs kwijtraken. Soms moet je opnieuw rijexamen doen
  • Onderzoek door een arts van minimaal €1.200, die je zelf moet betalen
  • Strafblad: je kan zonder een Verklaring Omtrent Gedrag niet elk beroep meer uitoefenen. Bye toekomstdroom om aan de slag te gaan als leraar, politieagent, advocaat of arts!

Check dit

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.