Xtc & autorijden

  1. Home
  2. Voor jongeren
  3. Xtc & autorijden

Wist jij dat xtc je energiek, verliefd, ongeremd en knuffelig maakt? Vast wel. Maar wist je ook dat je na xtc soms tot wel 58 uur moet wachten voordat je achter het stuur kruipt? Vast niet. Wij zorgen ervoor dat na het lezen van dit artikel je xtc-kennis weer op orde is. 

Wat zijn de effecten?
“Maar ik rij zelfs beter!”. Droom nog even verder. Maar ontwaak wel op tijd uit je roes om te beseffen dat een van de hoofdkenmerken van xtc zelfoverschatting is. Bij rijden onder invloed van deze 'lovedrug' is de kans op een ongeluk ongeveer 5 tot 30 keer groter dan in nuchtere toestand. Reden? Naast dat je denkt dat je Max Verstappen bent, kan je risico’s veel minder goed inschatten, wordt je ruimtelijke ordening minder en neemt je concentratievermogen af.

Hoelang kan ik niet rijden?  
Bij eenmalig slikken tussen de 16 en 40 uur. Als je daarna nog meer hebt genomen is dit 19 tot 58 uur. Say whut?! Precies: als jij op zaterdagavond je pilletje hebt gepopt, kan je niet gegarandeerd braaf naar je werk rijden op maandag. Hoelang je precies moet wachten verschilt per persoon. Dit is afhankelijk van factoren als lichaamsgewicht, kwaliteit van de drug en de mate waarin je gebruikt. Het is daarom onmogelijk om heel specifiek aan te geven wanneer iemand weer kan en mag rijden. Daar moet eerst meer onderzoek naar worden gedaan. 

Hoe wordt dit getest?   
De politie kan met een speekseltest aantonen of er xtc in je systeem zit. Een bloedtest moet vervolgens uitwijzen wat de waarden in het bloed precies zijn en of je boven de wettelijke grenswaarde van 50 microgram per liter bloed zit. Speekseltest beïnvloeden? Vergeet het. Wat je alleen niet moet vergeten is om bij een positieve bloedtest je geldboete te betalen aan justitie (tot max. €8.200) en/of drie maanden achter de tralies te zitten. 

Hoe kom ik dán thuis?
Het mag duidelijk zijn dat ook de dag na je festival of feestje het nog niet slim is om met de auto naar huis te karren. Je kunt wachten totdat je weer achter het stuur mag kruipen (16-58 uur), maar wij begrijpen ook dat het campingterrein vaak de volgende dag weer wordt schoongeveegd. Denk daarom van tevoren ook na over alternatief vervoer: regel een nuchtere bestuurder, ga met het ov, of boek een taxi of pendelbus. 

Heb jij nog vragen? Stel ze via Instagram (@teamalertnl). 

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.