Xtc & autorijden

  1. Home
  2. Voor jongeren
  3. Xtc & autorijden

Wist jij dat xtc je energiek, verliefd, ongeremd en knuffelig maakt? Vast wel. Maar wist je ook dat je na xtc soms tot wel 58 uur moet wachten voordat je achter het stuur kruipt? Wij zorgen ervoor dat na het lezen van dit artikel je xtc-kennis weer op orde is. Of zoals je het misschien ook noemt: je kennis over Pirkie, Ecstscy, Mollie, E, X, Snoepje of pilletje.

Wat zijn de effecten van xtc?
“Maar ik rij zelfs beter!”. Droom nog even verder.
Maar ontwaak wel op tijd uit je roes, want een van de hoofdkenmerken van xtc is zelfoverschatting.
Door rijden onder invloed van deze 'lovedrug' is de kans op een ongeluk ongeveer 5 tot 30 keer groter.
Reden? Naast dat je denkt dat je Max Verstappen bent, schat je risico’s veel minder goed in,
wordt je ruimtelijke ordening minder en neemt je concentratievermogen af.

Hoelang kan ik niet rijden?  
Bij eenmalig xtc slikken tussen de 16 en 40 uur. Als je daarna nog meer xtc hebt genomen is dit 19 tot 58 uur. Say whut?! Precies: als jij op zaterdagavond je pilletje hebt gepopt, kan je niet gegarandeerd braaf naar je werk rijden op maandag. 

Hoelang je precies moet wachten verschilt per persoon.
Dit is afhankelijk van factoren als lichaamsgewicht, kwaliteit van de drug en de mate waarin je xtc gebruikt.
Het is daarom onmogelijk om heel specifiek aan te geven wanneer iemand weer kan en mag rijden. Daar moet eerst meer onderzoek naar worden gedaan. 

Hoe wordt dit getest? 
De politie kan met een speekseltest aantonen of er xtc in je lichaam zit.
Een bloedtest moet vervolgens uitwijzen wat de waarden in het bloed precies zijn en of je boven de wettelijke grenswaarde van 50 microgram per liter bloed zit. Speekseltest beïnvloeden? Vergeet het. Wat je alleen niet moet vergeten is om bij een positieve bloedtest je geldboete te betalen aan justitie (tot max. €8.200) en/of drie maanden achter de tralies te zitten. 

Hoe kom ik dán thuis?
Het mag duidelijk zijn dat ook de dag na je festival of feestje het nog niet slim is om met de auto naar huis te karren. Je kunt wachten totdat je weer achter het stuur mag kruipen (16-58 uur), maar wij begrijpen ook dat het campingterrein vaak de volgende dag weer wordt schoongeveegd. Denk daarom van tevoren ook na over alternatief vervoer: regel een nuchtere bestuurder, ga met het ov, of boek een taxi of pendelbus. 

Heb jij vragen over xtc? Stel ze via Instagram (@teamalertnl)

Mag je met één biertje op nog rijden?

Je rijbewijs in the pocket! Nice 💪
Maar, wat doe je als je pech krijgt? En hoe werkt het beginnersrijbewijs? Hoe zit het met de verzekering? Mag je met één biertje op nog rijden? Hoe zit het met drugs in het verkeer? Vragen, vragen, vragen...

Ontvang het komend jaar 4 gratis mailings vol met tips en tricks voor op de weg en weet je alles.  Zo word je een baas ik het verkeer. Schrijf je nu GRATIS in!

Ja, ik word een Baas in het Verkeer

Meerrr

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.