Het jaarverslag van 2022

  1. Home
  2. Jaarverslag 2022

Jongeren hebben een grotere kans op een ongeluk dan andere weggebruikers in Nederland. TeamAlert zet zich daarom in om jongeren uit te dagen slimme keuzes in het verkeer te maken, zodat zij altijd veilig onderweg zijn. Benieuwd naar de impact van ons werk? Lees dan ons jaarverslag en ontdek hoe wij duizenden jongeren hebben bereikt en bewust hebben gemaakt van hun gedrag in het verkeer.

"Bij TeamAlert streven we naar nul verkeersslachtoffers omdat elk verloren jongerenleven onder jongeren er een te veel is. Om dit te kunnen bereiken, is het essentieel om de stem van jongeren serieus te nemen en hen actief te betrekken bij het bedenken van verkeersoplossingen. Dit staat dan ook centraal bij TeamAlert.

Directeur-bestuurder Lieke Kreuzberg

PROJECTEN IN 2022

In 2022 heeft TeamAlert zich weer volop ingezet om jongeren bewust te maken van hun rol in het verkeer en hen handvatten te bieden om veilig deel te nemen aan het verkeer. Met onze impactvolle projecten op onder andere scholen en festivals hebben we duizenden jongeren bereikt door heel Nederland.

Onze projecten richten zich op belangrijke verkeersthema’s zoals afleiding in het verkeer, veilig fietsen, rijden onder invloed en fietsverlichting. Samen met onze jongerenvoorlichters hebben we maar liefst 385 uitvoeringen georganiseerd, waarvan 355 op locatie en 30 online. Hiermee hebben we ruim 40 duizend jongeren bereikt om ze veilig op weg te helpen in het verkeer.

 

Bekijk hier een aantal van onze projecten

SAMEN MAAK JE MEER IMPACT

TeamAlert heeft in 2022 een aantal mooie samenwerkingen gehad met diverse opdrachtgevers, waaronder een samenwerking met TotalEnergies. Tijdens een aantal brainstormsessies samen met jongeren en collega’s van TotalEnergies is nagedacht over hoe we de verkeersveiligheid kunnen verbeteren door in te zetten op het moment dat jongeren bij een tankstation zijn. De boodschap en de vorm van de campagne werden besproken en in 2023 wordt er gekeken naar een voortzetting in de vorm van een pilot.

Ook heeft TeamAlert in samenwerking met het CBR een mailing opgezet voor jongeren die hun rijbewijs halen. In deze mailing krijgen ze allerlei feitjes en tips over een veilige verkeersdeelname.

Daarnaast is in 2022 met ROV Zuid-Holland, de provincies Gelderland en Overijssel en de gemeente Rotterdam het platform BezorgVeilig gelanceerd. Samen hebben wij een aanpak ontwikkeld om de verkeersveiligheid van maaltijdbezorgers te verbeteren. Met tips, tools en een gratis online training kan elke bezorger veilig op weg.

In samenwerking met ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) is het project ‘Fix je Rit’ ontwikkeld. Met dit project willen we jongeren bewust maken van de gevaren van het gebruiken van illegale taxichauffeurs, ook wel snorders genoemd. Het doel van het project is om jongeren te motiveren geen gebruik te maken van snorders. Dankzij een aantal succesvolle pilots hebben we bijgedragen aan de bewustwording van jongeren omtrent de risico’s van snorders.

Laten we samen werken aan een veiliger verkeer!

GEDRAGSCAMPAGNES

‘Word geen clown in het verkeer’, ‘Plan je trip. Rij Drugsvrij’ en ‘Even OFF’. Het zijn verschillende campagnes die TeamAlert afgelopen jaar heeft ontwikkeld om jongeren bewust te maken van de risico’s van bepaalde gedragingen in het verkeer en veilig gedrag te stimuleren. Het ontwikkelen van de campagnes gebeurt altijd in samenwerking met jongeren en onze eigen gedragswetenschappers. Zo zorgen we ervoor dat de campagne echt impact maakt en aansluit bij de doelgroep.

TeamAlert heeft in 2022 met alle campagnes ruim 17 miljoen keer een jongere bereikt via social media en online hebben 21.882 jongeren een handeling uitgevoerd om hun gedrag te veranderen. Wij zijn ontzettend trots op onze campagnes van 2022!

TOETSING PROJECTEN TEAMALERT

Om als organisatie écht impact te maken, laat TeamAlert haar projecten regelmatig toetsen. In 2022 zijn onze projecten geëvalueerd door het kennisplatform CROW en de jongeren zelf. CROW heeft de projecten ‘Blikveld op straat’ , ‘Escapabel’ en ‘Van 8 naar 1’ de maximale score van 50 sterren toegekend. De jongeren hebben onze projecten met een gemiddelde 7.9 beoordeeld. TeamAlert is erg trots op de beoordelingen en blijft haar projecten verder ontwikkelen.

ONDERZOEK

De belevingswereld van jongeren is constant in beweging. Het onderzoeksteam van TeamAlert monitort en onderzoekt daarom voortdurend welke problematiek er speelt onder de jongerendoelgroep. In 2022 hebben 7.698 jongeren deelgenomen aan een online vragenlijst en hebben we 250 jongeren face-to-face gesproken in een van onze pizzabrainstorms.

TeamAlert heeft afgelopen jaar onderzoek gedaan naar verschillende aspecten van het gedrag van jongeren, waaronder het deelscootergebruik van jongeren, asociaal rijgedrag en het verantwoordelijkheidsgevoel van jongeren. Het onderzoek naar deelscootergebruik richtte zich op het risicovolle gedrag van jongeren op deelscooters. ‘Jongeren en asociaal rijgedrag ’ was een onderzoek naar de beweegredenen van jongeren om asociaal rijgedrag te vertonen. In het onderzoek naar eigen verantwoordelijkheid is gekeken in hoeverre dit een rol speelt in het risicogedrag van jongeren in het verkeer.

Meer weten over de belevingswereld van jongeren? Neem dan een kijkje in ons Kenniscentrum waar je al onze onderzoeken gemakkelijk download.

 

naar het kenniscentrum

PERSONEELSSAMENSTELLING

  • Hoeveel medewerkers werkten er eind 2022 bij TeamAlert?

    Eind 2022 bestond de complete crew van TeamAlert uit 31 werknemers en 3 stagiaires. Van manager operatie tot gedragsonderzoeker en van accountmanager tot grafisch vormgever. Ieder met zijn/haar eigen specialisme om samen het aantal verkeersslachtoffers onder jongeren terug te dringen.

  • Waren op kantoor de mannen of de dames in de meerderheid?

    Eind 2022 werkten er 25 dames en 6 mannen bij TeamAlert. De dames waren dus ruim in de meerderheid dit jaar.

  • Wat was de gemiddelde leeftijd van de medewerkers

    Stichting TeamAlert is een jonge organisatie. De gemiddelde leeftijd van de crew op kantoor was 31 jaar.

  • Wat doen de jongerenvoorlichters van TeamAlert?

    Bij TeamAlert zetten wij ons in om de verkeersveiligheid onder jongeren te verbeteren. De jongerenvoorlichters van TeamAlert spelen hierin een belangrijke rol. Jongerenvoorlichters zijn jongeren tussen de 18 en 24 jaar oud die trainingen volgen op het gebied van onder andere gedragsmechanismen en gesprekstechnieken. Dit om hun leeftijdsgenoten voor te lichten over verkeersveiligheid. Door hun leeftijd en achtergrond hebben zij een goede connectie met de jongeren en kunnen zij de boodschap van TeamAlert op een effectieve manier overbrengen.

  • Hoeveel jongerenvoorlichters werkten er bij TeamAlert?

    Er werkten 48 jongerenvoorlichters bij TeamAlert aan het einde van 2022. Ook waren bij de jongerenvoorlichters de dames in de meerderheid met 70% vrouw en 30% man.

     

    Wil je (digitaal) kennismaken met de crew van TeamAlert? Neem dan een (online) kijkje bij ons team.

JONGERENPANEL

Samenwerken met de doelgroep is voor TeamAlert de sleutel tot succes. Om jongeren effectief en impactvol met onze boodschap te bereiken, is in 2017 ons jongerenpanel opgericht. Dit panel telt inmiddels maar liefst 7.750 jongeren. Het panel wordt gebruikt voor onderzoek onder de doelgroep en om interventies samen met de jongeren te ontwikkelen. In 2022 zijn er onder het panel 42 onderzoeken uitgezet door TeamAlert voor de eigen interventies en voor diverse opdrachtgevers.

 

lees hier meer over het panel

ONLINE SCOOTERTRAINING

Eerder ontwikkelde TeamAlert al online gevaarherkenningstrainingen voor autobestuurders en maaltijdbezorgers op e-bikes. Jongeren hebben mede door hun leeftijd en gebrek aan ervaring in het verkeer een hoger ongevalsrisico dan andere leeftijdsgroepen. Door jongeren in een veilige situatie te trainen in het herkennen van gevaarlijke situaties, kunnen ze beter anticiperen en hun veiligheid op de weg vergroten. In 2022 heeft TeamAlert zich online gericht op een nieuwe doelgroep: scooterrijders. Hiervoor is een online scootertraining ontwikkeld om ze voor te bereiden op een veilige verkeersdeelname.

Interesse in de scootertraining en wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Onze collega’s helpen je graag verder!

Contact

Meer weten over de werkzaamheden van TeamAlert?

Wil je meer weten over onze jaarcijfers, onze projecten en hoe we jouw organisatie kunnen helpen bij het vergroten van bewustzijn en veiligheid onder jongeren? Neem dan nu contact op met ons team.

Contact

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.