Meer weten? Neem contact op!

Saar Hadders Saar Hadders
Saar Hadders

Gedragsonderzoeker en -ontwerper

Jongeren en afleiding

  1. Home
  2. Kenniscentrum
  3. Afleiding in het verkeer
  4. Jongeren en afleiding
15 augustus 2022 Saar Hadders

We krijgen steeds meer te maken met afleiding in het verkeer. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is de komst van de mobiele telefoon. Bijna alle jongeren van 12 tot en met 24 jaar (99,1%) hebben tegenwoordig een mobiele telefoon of smartphone (CBS, 2020). Daarnaast blijkt dat jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar het vaakst hun telefoon gebruiken in het verkeer (Van der Kint & Mons, 2022). In deze factsheet worden de feiten op het gebied van jongeren en afleiding in het verkeer op een rijtje gezet.

Jongeren als risicogroep 
Jongeren voeren in het verkeer verschillende afleidende activiteiten uit. Naast het gebruik van de telefoon praten jongeren met anderen, kijken ze om zich heen, luisteren ze naar muziek en bedienen ze de navigatie (TeamAlert, 2018). Jongeren blijken veel vaker dan volwassen fietsers en voetgangers afleidende handelingen in het verkeer uitvoeren (Van der Kint & Mons, 2022). Jongeren in het bijzonder vormen een risicogroep wanneer ze te maken krijgen met afleiding, omdat ze vaak nog onervaren zijn in het verkeer. Om deze reden focust TeamAlert zich, als expert op het gebied van jongeren, in deze factsheet op jongeren en afleiding. De informatie uit de factsheet is gebaseerd op wetenschappelijke artikelen, rapporten van kennisinstituten en onderzoeken van TeamAlert. Jaarlijks wordt de kennis in deze factsheet geüpdatet.  

 

Wat weet je na het lezen van deze factsheet: 

  • 59% van de jongeren leest weleens berichten op hun mobiele telefoon tijdens het fietsen; 
  • Tijdens het typen van een tekstbericht in de auto, is de kans op ongeval voor 16 tot en met 20-jarigen meer dan vijf keer zo groot en bij 21 tot en met 29-jarigen zes keer zo groot dan wanneer een bestuurder dit niet doet;
  • Afleiding heeft bij jonge, onervaren bestuurders meer invloed op de verkeersveiligheid dan bij ervaren bestuurders. 

 

Wil je nog meer weten over het thema jongeren en afleiding en hoe je dit kan aanpakken? Download dan de volledige factsheet.

 

Een keer vrijblijvend sparren over jongeren en afleiding? Of wil je ook een onderzoek laten uitvoeren door TeamAlert? Neem dan contact op met onze adviseur.

Ook een onderzoek laten uitvoeren?

Graag!

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.