Claire Borst

Gedragsonderzoeker

Jongeren en andere vormen van afleiding

  1. Home
  2. Kenniscentrum
  3. Afleiding in het verkeer
  4. Jongeren en andere vormen van afleiding
09 juni 2023 Claire Borst

Wanneer het gaat over afleiding in het verkeer, stond de mobiele telefoon de afgelopen jaren centraal in de onderzoeken en interventies van TeamAlert. Maar naast de telefoon zijn er nog veel meer afleidende factoren in het verkeer, denk hierbij aan kletsen of klieren met anderen, muziek, borden langs de weg of het gebruik van smartwatches. VeiligheidNL (2022) concludeerde al dat met anderen praten en muziek luisteren vaker een oorzaak zijn van fietsongevallen, waarbij het slachtoffer op de Spoedeisende Hulp belandt, dan telefoongebruik. Deze oorzaken spelen met name een rol bij fietsslachtoffers onder de 25 jaar (VeiligheidNL, 2022).


Jongeren als risicogroep

Jongeren zijn vaker slachtoffer van een ongeval doordat zij afgeleid zijn (anders dan bezig zijn met mobiel) dan oudere doelgroepen. Het is echter niet duidelijk in hoeverre jongeren dit gedrag zélf als afleidend en gevaarlijk achten. TeamAlert onderzocht daarom in hoeverre jongeren dit soort factoren als afleidend ervaren, wat jongeren zelf als oplossing zien om afleiding te verminderen en in welke mate afleidende activiteiten gevaarlijk zijn.

 

Het onderzoek
Om dit te onderzoeken heeft TeamAlert een online vragenlijst uitgezet. In totaal hebben 341 jongeren met een leeftijd tussen de 12 en 24 jaar oud deelgenomen aan het onderzoek.

 

Resultaten in het kort:

  • Jongeren vinden zelf met name het pakken van objecten (bijvoorbeeld uit een tas), het kijken naar opvallende gebeurtenissen, dagdromen en het praten met anderen erg afleidend in het verkeer;
  • Eén op de vijf jongeren heeft een ongeluk gehad op de fiets of op de (deel)scooter door een afleidende activiteit. Dit ongeluk werd meestal veroorzaakt door telefoongebruik of doordat ze met iemand aan het praten waren;
  • Volgens de jongeren zou het verminderen van reclame langs de weg een goede manier zijn om afleiding in het verkeer tegen te gaan.

Wil jij precies weten hoe jongeren afleiding in het verkeer ervaren? Download dan het volledige onderzoeksrapport.

 

Een keer vrijblijvend sparren over afleiding in het verkeer en de mogelijkheden van TeamAlert? Neem dan contact op met adviseur. 

Jongeren en andere vormen van afleiding in het verkeer

Een onderzoek laten uitvoeren?

Graag!

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.