Suzanne van der Geest

Gedragsonderzoeker en -ontwerper

Jongeren en eigen verantwoordelijkheid

  1. Home
  2. Kenniscentrum
  3. Onderzoeken
  4. Jongeren en eigen verantwoordelijkheid
22 december 2022 Suzanne van der Geest

Jongeren zien de keuze voor het vertonen van risicovol gedrag als hun eigen verantwoordelijkheid, blijkt uit verschillende onderzoeken van TeamAlert. “Mensen mogen zelf bepalen wat ze doen”, zeggen jongeren bijvoorbeeld als het gaat over het lachgasverbod (TeamAlert, 2019a). “Dat is mijn eigen verantwoordelijkheid”, geven jongeren aan als ze het hebben over de keuze om wel of niet te hard te rijden (TeamAlert, 2019b). Boetes zien veel jongeren ook als een terecht gevolg van hun eigen keuze, bijvoorbeeld bij maaltijdbezorgers die risicogedrag vertonen of jongeren die rijden zonder rijbewijs (TeamAlert, 2021a; TeamAlert, 2021b).

Jongeren zien de gevolgen van hun gedrag vaak als een logische consequentie van een eigen keuze. Hierbij lijken zij niet of nauwelijks te letten op de mogelijke gevolgen van het gedrag voor anderen. Hoe speelt eigen verantwoordelijkheid een rol in het risicogedrag van jongeren in het verkeer? En op welke manier kan TeamAlert eigen verantwoordelijkheid inzetten in haar interventies? Om deze vragen te beantwoorden heeft TeamAlert in 2022 uitgebreid onderzoek gedaan naar jongeren en eigen verantwoordelijkheid.


Het onderzoek

Dit onderzoek bestaat uit 3 fasen. In de eerste fase is er gekeken naar wat er bekend is over het inzetten van eigen verantwoordelijkheid als motief door jongeren wanneer het gaat om risicogedrag. Vervolgens is deze kennis getoetst in een focusgroepenonderzoek onder drie groepen met in totaal 25 jongeren. In de laatste fase, het kwantitatieve onderzoek, zijn de inzichten uit de eerste fases onderzocht onder een grotere groep jongeren tussen de 12 en 24 jaar oud. In totaal hebben 500 jongeren de vragenlijst ingevuld.


Resultaten in het kort:

  • Het merendeel van de jongeren voelt zicht verantwoordelijk voor hun gedrag in het verkeer. 74% van de jongeren vindt het terecht dat ze een boete krijgen als ze iets doen in het verkeer wat volgens de wet niet mag;
  • De meeste jongeren vinden dat ze medeverantwoordelijk zijn wanneer zij samen met hun vrienden in het verkeer zijn. Jongeren uiten deze verantwoordelijkheid door vrienden aan te spreken of door te proberen ze op andere gedachten te brengen;
  • De helft van de jongeren doet wel eens bewust iets in het verkeer wat niet mag, als ze denken dat het op dat moment veilig kan.

Wil jij precies weten hoe jongeren tegen eigen verantwoordelijkheid aankijken? Download dan het literatuuronderzoek, het focusgroepenonderzoek of het rapport van de kwantitatieve toetsing.

Een keer vrijblijvend sparren over eigen verantwoordelijkheid en hoe dit ingezet kan worden in interventies? Neem dan contact op met onze adviseur.

Vul je gegevens in om het onderzoek of factsheet te downloaden.

Een onderzoek laten uitvoeren?

Graag!