Saar Hadders

Gedragsonderzoeker en -ontwerper

Jongeren en regionale verschillen in rijden onder invloed

  1. Home
  2. Kenniscentrum
  3. Onderzoeken
  4. Jongeren en regionale verschillen in rijden onder invloed
02 juni 2023 Saar Hadders

Een kwart van de jonge automobilisten (18 tot en met 30 jaar) heeft in het afgelopen jaar onder invloed van alcohol autogereden. Dit is een schokkende bevinding uit het onderzoek naar jongeren en regionale verschillen in rijden onder invloed. In dit onderzoek werd achterhaald in hoeverre jongeren rijden onder invloed van alcohol, waarom ze dit doen en of de woonomgeving van jongeren hier een rol in speelt. Cijfers tonen namelijk aan dat jongeren uit landelijke gebieden meer alcohol drinken dan jongeren uit de stad (RIVM, 2022), wat zou kunnen betekenen dat er in deze gebieden ook vaker onder invloed wordt gereden. TeamAlert onderzocht dit.

Het onderzoek

Hoewel TeamAlert veel kennis in huis heeft over alcoholgebruik in het verkeer, is er niet eerder onderzoek gedaan naar regionale verschillen. Wat bepaalt of een jongere onder invloed rijdt en in hoeverre hangt de mate van stedelijkheid hiermee samen? Om deze vraag te beantwoorden heeft Ruigrok in opdracht van TeamAlert in juni 2023 onderzoek uitgevoerd naar de regionale verschillen op het gebied van alcohol in het verkeer, de doelgroep en de geldende sociale normen. In totaal hebben 530 jongeren (18 tot en met 30 jaar) deelgenomen aan dit onderzoek.

 

Resultaten in het kort:

  • 25% van de jonge automobilisten heeft het afgelopen jaar onder invloed van alcohol autogereden;
    • Een kwart van deze jongeren deed dit zelfs wekelijks.
  • Jongeren die rijden onder invloed uit niet-stedelijke gebieden leggen langere afstanden af na het drinken van alcohol en hun sociale omgeving staat minder vaak afkeurend tegenover rijden onder invloed.
  • Jongeren rijden onder invloed omdat ze het niet gevaarlijk vinden als het maar een korte rit is en omdat ze vinden dat ze nog goed genoeg kunnen rijden na alcoholgebruik.

 

Wil je meer weten over welke jongeren onder invloed van alcohol rijden en waarom ze dit doen? Download dan het volledige onderzoeksrapport.

 

Wil je een keer vrijblijvend sparren over jongeren en alcoholgebruik in het verkeer? Neem dan contact op met onze adviseur.

Een onderzoek laten uitvoeren?

Graag!

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.