Meer weten? Neem contact op!

Saar Hadders

Gedragsonderzoeker en -ontwerper

Jongeren als beginnende scooterrijder

  1. Home
  2. Kenniscentrum
  3. Onervaren verkeersdeelnemers
  4. Jongeren als beginnend scooterrijder
04 mei 2023 Saar Hadders

In de media is vaak te horen over beginnende scooterrijders. Regelmatig zijn zij de oorzaak van ongelukken of overlast (WNL, 2019; Tweede Kamer, 2018). In 2022 vielen er achttien verkeersdoden onder scooterrijders in de leeftijd van 12 tot en met 24 jaar (CBS, 2023). In totaal vielen er in Nederland 51 verkeersdoden onder brom- en snorfietsers (CBS, 2023). Jongeren blijken dus bij 35% van alle dodelijke ongevallen met scooters slachtoffer te zijn. 

 

Jongeren als risicogroep 
Beginnende scooterrijders lopen, door een gebrek aan rijervaring, een verhoogd risico op verkeersongevallen. Het ongevalsrisico voor jongeren op de scooter is niet bekend. Wel is het bekend dat jongeren in het algemeen een belangrijke risicogroep vormen in het verkeer. Dit is te verklaren door een gebrek aan ervaring in het verkeer en een brein dat nog volop in ontwikkeling is. Ook vertonen jongeren vaker dan volwassenen risicogedrag in het verkeer (Twisk & Stelling, 2014). Om deze reden focust TeamAlert zich, als expert op het gebied van jongeren, in deze factsheet op jongeren als beginnend scooterrijder. De informatie uit de factsheet is gebaseerd op wetenschappelijke artikelen, rapporten van kennisinstituten en onderzoeken van TeamAlert. Jaarlijks wordt de kennis in deze factsheet geüpdatet.    

 

Wat weet je na het lezen van deze factsheet:   

  • Op 1 januari 2023 waren 1.054.795 jongeren van 16 tot en met 24 jaar in het bezit van een bromfietsrijbewijs; 
  • Jongeren van 16 en 17 jaar oud werden het vaakst behandeld op de Spoedeisende Hulp na een ongeval met de scooter. Per 100.000 inwoners loopt deze leeftijdsgroep veruit de grootste kans op een scooterongeval; 
  • Dat jongeren relatief vaak betrokken zijn bij verkeersongevallen, is te verklaren door een gebrek aan ervaring in het verkeer en een brein dat nog niet volledig ontwikkeld is.   

 

Wil je nog meer weten over het thema onervaren verkeersdeelnemers? Download dan de volledige factsheet.   

 

Een keer vrijblijvend sparren over jongeren als beginnend scooterrijder? Of wil je ook een onderzoek laten uitvoeren door TeamAlert? Neem dan contact op met onze adviseur. 

 

Een onderzoek laten uitvoeren?

Graag!

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.