Meer weten? Neem contact op!

Saar Hadders Saar Hadders
Saar Hadders

Gedragsonderzoeker en -ontwerper

Jongeren als beginnende scooterrijder

  1. Home
  2. Kenniscentrum
  3. Onervaren verkeersdeelnemers
  4. Jongeren als beginnend scooterrijder
11 augustus 2022 Saar Hadders

In de media is vaak te horen over beginnende scooterrijders. Regelmatig zijn zij de oorzaak van ongelukken of overlast (WNL, 2019; Tweede Kamer, 2018). In 2020 vielen er tien verkeersdoden onder scooterrijders in de leeftijd van 12 tot en met 24 jaar (CBS, 2021). In totaal vielen er in Nederland 33 verkeersdoden onder brom- en snorfietsers (Rijkswaterstaat, z.d.). Jongeren blijken dus bij 30% van alle dodelijke ongevallen met scooters slachtoffer te zijn.

Jongeren als risicogroep 
Beginnende scooterrijders lopen, door een gebrek aan rijervaring, een verhoogd risico op verkeersongevallen. Het ongevalsrisico voor jongeren op de scooter is niet bekend. Wel is het bekend dat jongeren in het algemeen een belangrijke risicogroep vormen in het verkeer. Dit is te verklaren door een gebrek aan ervaring in het verkeer en een brein dat nog volop in ontwikkeling is. Ook vertonen jongeren vaker dan volwassenen risicogedrag in het verkeer (Twisk & Stelling, 2014). Om deze reden focust TeamAlert zich, als expert op het gebied van jongeren, in deze factsheet op jongeren als beginnend scooterrijder. De informatie uit de factsheet is gebaseerd op wetenschappelijke artikelen, rapporten van kennisinstituten en onderzoeken van TeamAlert. Jaarlijks wordt de kennis in deze factsheet geüpdatet.    

 

Wat weet je na het lezen van deze factsheet:   

  • De meerderheid van de jongeren is een beginnend bestuurder op de scooter (73,9%); zij hebben minder dan vijf jaar hun bromfietsrijbewijs; 
  • Van de jongeren die op een bromfiets rijden, rijdt 85,2% weleens te hard. Onder de snorfietsrijders rijdt 77,5% weleens te hard; 
  • De meeste ongevallen met scooters zijn eenzijdige ongelukken.   

 

Wil je nog meer weten over het thema onervaren verkeersdeelnemers? Download dan de volledige factsheet.   

 

Een keer vrijblijvend sparren over jongeren als beginnend scooterrijder? Of wil je ook een onderzoek laten uitvoeren door TeamAlert? Neem dan contact op met onze adviseur.

 

Ook een onderzoek laten uitvoeren?

Graag!

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.