Meer weten? Neem contact op!

Saar Hadders Saar Hadders
Saar Hadders

Gedragsonderzoeker en -ontwerper

Jongeren en alcohol in het verkeer

  1. Home
  2. Kenniscentrum
  3. Rijden onder invloed
  4. Jongeren en alcohol in het verkeer
18 augustus 2022 Saar Hadders

De meeste jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 24 jaar drinken alcohol (Trimbos-instituut, 2021). Uit onderzoek van TeamAlert blijkt dat één op de vijf jonge mannelijke bestuurders weleens met een te hoog alcoholpromillage autorijdt (TeamAlert, 2019). Ook fietsen jongeren regelmatig onder invloed van alcohol: meer dan twee op de drie Utrechtse studenten fietst na het uitgaan onder invloed van alcohol naar huis (Verster, van Herwijnen, Volkerts & Olivier, 2009). Dit is niet zonder gevaar. Zo kunnen bestuurders onder invloed verkeerssituaties niet meer goed beoordelen en zijn ze minder alert. Naar schatting is 12% tot 23% van alle verkeersdoden (mede) het gevolg van alcoholgebruik (SWOV, 2020).

Jongeren als risicogroep 
Jongeren in het bijzonder vormen een risicogroep wanneer ze onder invloed van alcohol aan het verkeer deelnemen. Het effect van alcohol op het rijgedrag is sterker bij jongeren, die vaak nog onervaren zijn in het verkeer (Harreveld et al., 2019). Om deze reden focust TeamAlert zich, als expert op het gebied van jongeren, in deze factsheet op jongeren en alcohol in het verkeer. De informatie uit de factsheet is gebaseerd op wetenschappelijke artikelen, rapporten van kennisinstituten en onderzoeken van TeamAlert. Jaarlijks wordt de kennis in deze factsheet geüpdatet. 

Wat weet je na het lezen van deze factsheet: 

  • Met een alcoholpromillage van 0,5 heb je 40% meer kans op een ongeval in de auto dan wanneer je nuchter rijdt.  
  • Voornamelijk de familie, vrienden en werkomgeving van een jongere spelen een rol in de keuze om onder invloed van alcohol deel te nemen aan het verkeer.  
  • Jongeren die rijden onder invloed van alcohol, vinden het vaak leuk om te rijden onder invloed. Rijden onder invloed geeft een kick. 

Wil je nog meer weten over het thema jongeren en alcohol in het verkeer? Download dan de volledige factsheet.

Wil je een keer vrijblijvend sparren over rijden onder invloed van alcohol en hoe je dit kan aanpakken? Neem dan contact op met onze adviseur.

Ook een onderzoek laten uitvoeren?

Graag!

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.