Meer weten? Neem contact op!

Saar Hadders Saar Hadders
Saar Hadders

Gedragsonderzoeker en -ontwerper

Jongeren en drugs in het verkeer

  1. Home
  2. Kenniscentrum
  3. Rijden onder invloed
  4. Jongeren en drugs in het verkeer
17 augustus 2022 Saar Hadders

Drugsgebruik in het verkeer verhoogt de kans op een ongeval fors. In ongeveer 10% van de ernstige verkeersongevallen speelt rijden onder invloed van drugs een rol (Isalberti et al., 2011). Uit cijfers van de politie blijkt dat het aantal automobilisten dat hiervoor aangehouden wordt alsmaar toeneemt. In het eerste half jaar van 2020 werden meer dan 5.800 bestuurders bekeurd. Vergeleken met het eerste half jaar van 2019 ligt dit aantal 16% hoger (Politie, z.d.).

Rijden onder invloed van drugs 
Rijden onder invloed van drugs komt het vaakst voor onder mannen van 18 tot en met 24 jaar. Van hen bleek 8,1% weleens onder invloed van drugs te rijden. Bij vrouwen van 18 tot en met 24 jaar reed 2,2% weleens onder invloed van drugs (Houwing et al., 2011). Drugs beïnvloeden het bewustzijn van de gebruiker en dat beïnvloedt rijvaardigheid natuurlijk enorm (Jellinek, z.d).  

Jongeren als risicogroep 
Jongeren in het bijzonder vormen een risicogroep wanneer ze onder invloed van drugs rijden, omdat ze vaak nog onervaren zijn in het verkeer. Om deze reden focust TeamAlert zich, als expert op het gebied van jongeren, in deze factsheet op jongeren en drugs in het verkeer. De informatie uit de factsheet is gebaseerd op wetenschappelijke artikelen, rapporten van kennisinstituten en onderzoeken van TeamAlert. Jaarlijks wordt de kennis in deze factsheet geüpdatet. 

Wat weet je na het lezen van deze factsheet:  

  • Het effect van drugs op de rijgeschiktheid verschilt per type drug.  
  • XTC is (bij eenmalig slikken) na 16 tot 40 uur nog aantoonbaar in speeksel! 
  • Bij combinatiegebruik van alcohol en drugs is de kans op een ongeval 20 tot 200 keer hoger.  

Wil je nog meer weten over het thema jongeren en drugs in het verkeer? Download dan de volledige factsheet.

Een keer vrijblijvend sparren over rijden onder invloed van drugs en hoe je dit kan aanpakken? Neem contact op met onze adviseur.

Ook een onderzoek laten uitvoeren?

Graag!

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.