Meer weten? Neem contact op met onze onderzoeker.

Saar Hadders

Gedragsonderzoeker en -ontwerper

Jongeren en rijden onder invloed in coronatijd

  1. Home
  2. Kenniscentrum
  3. Rijden onder invloed
  4. Rijden onder invloed in coronatijd
02 maart 2022 Saar Hadders

Vanwege de coronacrisis bleven de afgelopen twee jaar de kroegen dicht en werden geen festivals georganiseerd. Toch blijkt uit politiecijfers dat er nog steeds veel onder invloed werd gereden. Jongeren komen ondanks de lockdowns nog steeds samen en rijden daarna onder invloed van alcohol, cannabis, drugs of lachgas met de auto of scooter.

Wanneer rijden jongeren onder invloed?

Om het rijden onder invloed aan te kunnen pakken, is het belangrijk om te weten in welke situaties jongeren rijden onder invloed. Ook is het van belang om de ontwikkeling in kaart te brengen. In welke situaties werd er tijdens de coronacrisis vaak onder invloed gereden door jongeren? Dat en meer lees je in dit onderzoek.


TeamAlert zette een enquêteonderzoek onder jongeren die ervaring hebben met het rijden onder invloed. In totaal hebben 373 jongeren deze vragenlijst ingevuld.

Onderzoeksresultaten in het kort

  • Chillen met vrienden bij iemand thuis was tijdens de lockdown de meest populaire plek voor het gebruik van middelen, in vergelijking met vóór de coronamaatregelen.
  • De spontaniteit van het gebruiken van middelen verschilt per middel: lachgas gebruiken wordt bijvoorbeeld bijna nooit gepland, terwijl dit voor drugs wel vaker het geval is.
  • Ongeacht het middel (alcohol, cannabis, lachgas, drugs) rijden jongeren het vaakst onder invloed na het chillen bij iemand thuis en na een huisfeest.

 

Wil jij precies weten waar jongeren alcohol en drugs gebruikten tijdens de lockdown en in welke situaties er vervolgens gereden werd? Download dan het volledige onderzoeksrapport.

 

Meer weten over jongeren en drugsgebruik en hoe je dit kan aanpakken? Neem dan contact op met een van onze adviseur.

Een keer vrijblijvend sparren over dit thema?

Neem contact op!

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.