TeamAlert - Alcohol en drugs - bier - Istock

Minder jongeren drinken, meer jongeren bingedrinken en comazuipen

Bijna 6 jaar geleden ging de alcoholwet van 16 naar 18 jaar. Jongeren moesten minder gaan drinken en ook later daarmee beginnen. Ook het minderen van bingedrinkers en comazuipers was de bedoeling. Het effect: de doelen zijn maar deels gehaald.

Minder jongeren drinken, maar van de minderjarige jongeren die drinken, is gelijk driekwart een bingedrinker. Dat ben je als je binnen korte tijd ruim vijf glazen alcohol drinkt. Ook het aantal jongeren dat in het ziekenhuis belandt met een alcoholvergiftiging is niet gedaald. Het is zelfs flink gemeerderd: in 2013 belandden 434 jongeren door alcohol in het ziekenhuis, in 2017 waren dat er 671. Dat baart staatssecretaris Blokhuis zorgen, vertelt hij in een interview met NOS Stories.

Gelukkig heeft de wet ook positieve effecten. Volgens de laatste cijfers van het Trimbos-instituut beginnen jongeren later met drinken. Voorheen was dat gemiddeld al op hun twaalfde. Ook had in 2003 ruim acht op de tien scholieren weleens alcohol gedronken, nu, bijna zes jaar nadat de wet is ingegaan, heeft minder dan de helft van de scholieren ooit alcohol gedronken. Blokhuis wil het alcoholbeleid nog bijschaven en richten op de jongeren die nog wel drinken. Op dit moment geven jongeren aan dat ze gemakkelijk aan alcohol komen via broers, zussen, oudere vrienden en in sommige gevallen ouders.

Vanaf 2021 wordt dat strafbaar. Voor het doorgeven of verkopen van alcohol aan een minderjarige krijg je dan een boete. Blokhuis verwacht dat de beschikbaarheid van alcohol hiermee daalt. Ook het stoere imago van alcohol wordt aangepakt.

Tevens speelt groepsdruk een grote rol. “Je bent een team natuurlijk. Als iedereen drinkt, dan is het voor sommigen wel lastig om niet meer te drinken,” aldus een 15-jarige tiener in een focusgroep van TeamAlert. Er komen daarom minder alcoholreclames op plekken waar veel jongeren zijn, zoals sportclubs en verenigingen.

The Day After
TeamAlert heeft onderzoek gedaan naar het gedrag van jongeren en alcohol. Gedragsonderzoeker Well Kömhoff zegt: “Om ervoor te zorgen dat jongeren minder gaan drinken, moeten we focussen op hun weerbaarheid. Leg het bij henzelf. Door zelfcontrole centraal te stellen, worden ze minder snel verleid tot experimenteren en weten ze ook om te gaan met verleiding.” In dit onderzoek staat ook dat het afleren van bestaand gedrag lastiger is dan als ze de grens al over zijn. Preventief handelen is dus de beste optie. Daarom heeft TeamAlert in samenwerking met het Trimbos-instituut het project The Day After ontwikkeld. Benieuwd naar hoe dit project impact maakt? Klik hier

The Day After Bekijk het project
Delen gaat nooit vervelen!