fiets youtubebanner formaat.png

1 april kikker in je wiel!

WACHT JIJ VOL SMART OP JE DRUNK WHEELS? DAN KAN JE LANG WACHTEN, WANT HET IS EEN 1-APRILGRAP!

Drunk Wheels, wat? TeamAlert lanceerde 25 maart een pre-orderwebsite, waar jongeren zijwieltjes voor dronken fietsers konden bestellen en verstuurde een persbericht over de zijwieltjes. Meer dan vijfhonderd jongeren bestelden de wheels en konden zogezegd voortaan in één rechte lijn naar huis fietsen na een avond stappen. Maar helaas, de Drunk Wheels zijn nep.

Deze grap is natuurlijk niet voor niets uitgezet. We leven in een illusie dat jongeren niet dronken fietsen. We begrijpen echt wel dat het voorkomt dat je een keer een glaasje te veel op hebt. Maar alcohol in het verkeer neemt verschillende risico’s met zich mee. Zo geeft elk glas alcohol je zin in nóg meer alcohol. Ook voel je je zelfverzekerder en onderschat je risico’s en gevaren van rijden onder invloed van alcohol. Je kunt je ook moeilijker concentreren op het verkeer en je reactievermogen neemt af. Tot slot zoek je sneller grenzen op van wat wel en niet mag.

MAAR HOE KOM JE DAN WEL VEILIG THUIS NA EEN AVONDJE STAPPEN?

Zorg voor een Bob, misschien vindt een van je vrienden of jijzelf het helemaal niet erg om een keertje niet te drinken. Is ook nog eens gezond om een keer je kater te skippen. Als dit niet lukt kan je ook zorgen voor een taxi, maar stap nooit straalbezopen op de fiets. Je mag officieel maar met twee drankjes op fietsen. Als je dan na een avond stappen toch gaat fietsen, dan zijn deze tips voor jou onmisbaar: 

  • Goede fietsverlichting. Om je even op te frissen betekent dit een geel of wit voorlicht en een rood achterlicht.
  • Zorg ervoor dat je MONO rijdt. Dit betekent ongestoord onderweg, door je telefoon uit/stil te zetten. Je hebt je vrienden toch net nog gezien? 
  • Laat je ook niet afleiden door met muziek op te fietsen. Je oortjes verdienen bovendien ook wat rust na zo’n avond. 
Deel deze 1 aprilgrap