social-media-iconen-TeamAlert.jpg

5 dingen die je moet weten als je jongeren wil snappen

Waar houden jongeren zich tegenwoordig in godsnaam mee bezig? 'Volwassenen' zien door de bomen het bos niet meer. Is Facebook echt uit? Hoe zit dat met Twitter dan? En hoezo zitten jongeren de hele dag aan die telefoon gekluisterd? TeamAlert neemt jullie mee in de wondere wereld van: jongeren. Side note: als je dit artikel pas over een maand na plaatsing leest, is de helft alweer uit. 

1. Televisie kijken doe je op YouTube

Waarschijnlijk weet je dit wel: jongeren kijken vrijwel geen televisie. Maar wat doen ze dan? Ze zitten op YouTube. YouTube is inderdaad om liedjes af te spelen, maar er is veel meer te beleven. Ja, echt. 

97% van de jongeren kijkt video’s op social media. Waarvan 90% op YouTube is. Wist je dat de gemiddelde jongere geabonneerd is op 33 (!) YouTube-kanalen. Waar kijken ze dan naar? Van alles! De filmpjes moeten hun vooral aan het lachen maken, maar kunnen ook informatief van aard zijn. Dit zijn DIY-filmpjes (Do It Yourself). Je weet wel, van die filmpjes die laten zien hoe je je band plakt of hoe je een pasta in elkaar flanst.

YouTubers zijn heel groot. Bij TeamAlert worden we soms nog hysterisch bij het horen van Justin Timberlake of Britney Spears. Jongeren nu hebben dat bij Dylan Haegens en Enzo Knol. Wie?! Ze hebben allebei meer dan een miljoen volgers. De cijfers liegen er niet om. Jongeren weten wanneer hun nieuwe video’s online komen en kijken die zo snel mogelijk.

Dat die YouTubers bekend zijn, is te merken. TeamAlert was aanwezig bij de Dutch YouTube Gathering. Hier konden jongeren een meet & greet krijgen met hun favoriete YouTubers. Uren staan ze in de rij om kort een knuffel te krijgen van idolen als OnneDi of de mannen van Ponkers. Hun ouders zaten overigens verveeld in het restaurant boven de gathering, terwijl hun kids de tijd van hun leven hadden. Herkenbaar? 

Bron: Frankwatching

2. Doe de Swish Swish 

De 15-jarige Russell werd een regelrechte internetsensatie nadat hij op Instagram een filmpje plaatste waarop hij het zelfverzonnen dansje de 'Swish Swish' deed. Als je nu denkt "Swish watte?" dan is het op de eerste plek heel goed dat je op dit artikel hebt geklikt. Ten tweede moet je jezelf nu even heel snel naar Google transporteren en iets in de trant van 'Back-Pack Kid Dance' intypen...

Katy Perry zag het filmpje namelijk ook en nodigde de knul uit om tijdens één van haar optredens de move op het podium te komen demonstreren. Sindsdien doen alle jongeren dit ietwat gek uitziende dansje op ieder moment mogelijk. Dus ga lekker voor de spiegel staan, oefen de Swish Swish een paar keer en je hoort er opeens helemaal bij.  

3. 24/7 op hun telefoon

Ooit dit artikel ‘24/7 liken, taggen, posten, volgen en spammen’ van de Volkskrant gelezen? Waarschijnlijk wel, want je bent volwassen. De Volkskrant schreef dat Isa (14) haar telefoon zo’n 12 uur per dag gebruikt. Ze klinkt als een uitzondering. Guess what? Dat is ze niet.

Jongeren staan op met hun telefoon en gaan er mee naar bed. ’s Nachts worden ze wakker om op hun telefoon te kijken of ze nog nieuwe appjes hebben of checken hun social media. Iedere stap van de dag wordt met elkaar gedeeld. "We delen alles, ik stuur zelfs een berichtje als ik naar de wc moet", zegt Isa tegen de Volkskrant. Jongeren vervelen zich niet. Ze kunnen namelijk 24/7 hun telefoon erbij pakken om filmpjes te kijken op YouTube, muziek te luisteren via Spotify, filmpjes te versturen via Snapchat of mooie selfies te delen op Instagram. 

4. Likes krijgen gaat boven veiligheid

Het zal je vast niks verbazen dat de gemiddelde jongere zich geen leven zonder social media meer kan voorstellen, maar er schijnt tegenwoordig een hele etiquette in de wereld van likes te heersen. En dat gaat ver: wanneer een foto op Instagram niet genoeg likes krijgt, wordt deze meestal verwijderd. Niet zo gek ook, als je bedenkt dat de meesten zo'n drie kwartier bezig zijn met het plaatsen van één foto. Alles moet perfect; van fotofilters tot aan (hash)tags. Jongeren weten dat je Instaprofiel op privé houden veiliger is, maar dat je dan minder likes krijgt. De meeste jongeren kiezen dan toch liever voor de likes. Liken je vrienden je foto niet? Dan voelt de vriendschap voor hun niet meer gelijkwaardig. 

5. Push ze niet teveel, want ze hebben al teveel druk

Eén op de vier studenten in het hoger onderwijs heeft burn-out klachten. Iets meer dan de helft van de onderzochte studenten kampt daarnaast in lichte (39 procent) of zelfs ernstige mate (14 procent) met angst of depressie. Bij een op de vijf studenten is het zelfs zo erg dat er een risico op zelfdoding bestaat.

De toegenomen studiedruk en de angst voor hoge studieschulden spelen daar een belangrijke rol in. "Is stress niet iets van alle generaties?", horen we je nu denken. Nou, in vergelijking met de vier vorige generaties scoorde de meest recente generatie twintigers op alle vormen van perfectionisme hoger dan hun voorgangers: de druk die twintigers van nu zichzelf opleggen om het 'uiterste' te bereiken steeg met 10 procent ten opzichte van eerdere generaties. De sociale druk die ze voelen steeg met 33 procent en het gevoel anderen te moeten overvleugelen steeg met 16 procent. Push ze dus niet teveel en laat ze lekker naar hun favoriete YouTubers kijken. 

Bron: NRC

Delen gaat nooit vervelen