TeamAlert -Afleiding - Smartphone - (2)

We vinden appen in het verkeer gevaarlijk, maar doen het zelf ook

Driekwart van de Nederlanders vindt het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer gevaarlijk, maar dat weerhoudt de meesten er niet van onderweg zijn smartphone te gebruiken. 62 procent van de mensen zegt dat weleens te doen, gewoon omdat het handig is, of om bereikbaar te zijn in noodgevallen. Onder jongeren is dit percentage zelfs nog hoger. 71 procent van de scholieren tussen de 12 en 17 jaar zegt "uit gewoonte" onderweg wel eens op zijn telefoon te kijken.

Onderzoek
Opvallend is dat automobilisten vaker met hun telefoon bezig zijn dan fietsers en snorfietsers. Dat meldt het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) op basis van onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van verzekeraar Interpolis.  

Verleiding
TeamAlert zet zich al langer in voor meer bewustwording van afleiding in het verkeer door smartphone gebruik. Smartfuncties op telefoons, wearables, in-car touchscreens en navigatiesystemen kunnen bijdragen aan een veilige uitoefening van de verkeerstaak. De verleiding is echter groot om ook gebruik te maken van functies die niet bedoeld zijn voor het verkeer, zoals sociale media, spelletjes en berichten schrijven. 

Verslaving
Uit ander recent onderzoek van de SWOV blijkt dat bij ongeveer 68% van de ongelukken enige vorm van afleiding een rol speelt. Dat zou van alles kunnen zijn. Maar we weten dat als je aan het appen bent je ruim zes keer meer kans hebt op een ongeval en als je een telefoonnummer intoets dit zelfs ruim twaalf keer is! Ook simpelweg je telefoon pakken brengt vijf keer meer risico met zich mee op een ongeval. We weten ook dat telefoon- en appfabrikanten er alles aan doen om het gebruik van een telefoon zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Eigenlijk zijn we verslaafd aan onze telefoon en daarbij zijn jongeren nog minder in staat om zich te weren tegen dergelijke invloeden dan volwassenen. Alleen zijn de pubers van nu, wel de toekomstige volwassenen.

Kopgroep afleiding
Om het aantal jonge verkeersdoden en slachtoffers te verminderen zet TeamAlert zich, als een van de voorzitters van de kopgroep afleiding, actief in om samen met vele andere organisaties een nieuwe sociale norm rondom smartphonegebruik in het verkeer te bewerkstelligen. De ambitie is om met zoveel mogelijk partijen die een rol kunnen spelen bij aandacht in het verkeer (denk aan producenten, werkgevers, verzekeraars, overheden en maatschappelijke organisaties) te werken aan deze nieuwe norm. “We accepteren in Nederland geen slachtoffers meer die te wijten zijn aan het gebruik van smartfuncties in het verkeer”, is hierbij de belangrijkste boodschap.

 

Delen gaat nooit vervelen