TeamALert - Afleiding - smartphone -

Dit is wat jongeren écht vinden van genderneutraal taalgebruik, een appverbod op de fiets en meer!

Jongeren staan bekend om hun uitgesproken mening, met name als het op bepaalde onderwerpen aankomt. De belevingswereld van jongeren is immers constant in beweging. Wat vinden ze bijvoorbeeld van genderneutraal taalgebruik? Hoe kijken ze tegen een appverbod op de fiets aan? Hoe groot is het probleem afleiding in het verkeer volgens jongeren? TeamAlert vroeg haar jongerenpanel om raad en de uitkomsten waren verrassend! In dit artikel krijg jij een kijkje in de keuken van het jongerenbrein. 

1. Genderneutraal taalgebruik een go of no go?

51% van de jongeren uit het jongerenpanel geeft aan het belangrijk te vinden als er rekening wordt gehouden met een derde, genderneutrale, optie. Daartegenover staat dus 49% die zegt er niet op tegen te zijn, maar het ook niet belangrijk vinden. Genderneutraal taalgebruik implementeren? Het is om het even, maar jongeren zullen het wel waarderen. 

2. Hoe belangrijk is afleiding in het verkeer volgens jongeren?

Dat afleiding in het verkeer een groot probleem is, is een feit. Niet voor niets is, op initiatief van minister Cora van Nieuwenhuizen en in samenwerking met o.a. TeamAlert, de grootschalige campagne MONO afgelopen maand gelanceerd. Ook onder jongeren speelt dit onderwerp: maar liefst 90% van de jongeren uit ons jongerenpanel vindt dat afleiding in het verkeer een groot probleem vormt. Muziek luisteren, bellen, berichtjes versturen en kletsen met anderen wijzen zij als grootste boosdoeners aan. Opvallend is dat afleiding in de auto als meest gevaarlijk wordt aangewezen (77%) en slechts 16% ziet een afgeleide voetganger als gevaarlijk. Wat ons betreft een goede motivatie om door te gaan met (voorlichtings)campagnes over afleiding in het verkeer!

3. het appverbod op de fiets een populaire beslissing?

18% van de jongeren uit ons jongerenpanel geeft aan tijdens een fietsrit vaker dan drie keer hun telefoon te gebruiken, 26% gebruikt hun telefoon twee tot drie keer per fietsrit en 14% zegt nooit toe te geven aan de trillingen en bliepjes van hun smartphone tijdens het fietsen. Het valt de meeste jongeren in ieder geval niet op als er een knalroze olifant langs de kant van de weg staat (zie jij de roze olifant wel?). Het ironische is dat 61% aangeeft het zelfs irritant te vinden als er iemand voor hun fietst die een smartphone gebruikt, maar dat dit hen vooralsnog niet tegenhoudt het zelf ook te doen. Toch is slechts 44% het ermee eens dat het appverbod op de fiets komt. Eerlijk is eerlijk, smartphones zijn ook behoorlijk verslavend en heel handig om tijdens het fietsen als navigatie te gebruiken! 

Meer weten over het jongerenpanel en wat dit voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Delen gaat nooit vervelen