TeamAlert -Alcohol en Drugs - rij tripvrij Het festival  slider - Eigen licentie (1)

Forse straffen voor drugsgebruik in het verkeer

Vandaag kwamen de eerste resultaten van de speekseltest naar buiten. Van de 1250 mensen die met drugs op achter het stuur kropen, hadden er 600 een combinatie op van verschillende soorten drugs, of drugs en alcohol. Die cocktail maakt de kans op een ongeval tot 200 keer groter. ,,Wie met een combinatie van drugs wordt betrapt, krijgt daarom een fors hogere straf”, aldus verkeersofficier Achilles Damen. Het OM eist dan hoge boetes, taakstraffen en rijontzeggingen.

Het Algemeen Dagblad schreef er een artikel over waar TeamAlert aan meewerkte. Onderstaand een gedeelte. Het gehele artikel is te lezen op AD.nl. 

Met name jonge mensen stappen onder invloed van drugs in de auto. Een kleine 60 procent van de betrapte drugsrijders is tussen de 18 en 30 jaar oud. Volgens Damen beseffen zij vaak niet dat na een avondje stappen nog steeds drugs in hun bloed zit. ,,In de rechtbank zien we vaak oprechte verbazing bij verdachten die na een avond stappen ’s ochtends in de auto stapten. Zij wisten niet dat drugs de rijvaardigheid zo’n lange tijd beïnvloedt.”

Sinds 1 juli 2017 beschikt de politie over de speekseltest, die verschillende soorten drugs in het speeksel kan opsporen. Sinds die datum is ook de wetgeving aangepast. Er zijn nu wettelijke limieten voor bijvoorbeeld de hoeveelheid cocaïne, amfetamine of thc (de werkzame stof in wiet) die bestuurders in het bloed mogen hebben.

Hij rijdt weleens met speed op. Of met een pilletje. Of hasj, of wiet. Joey (22) zit in een vriendengroep die bij het stappen graag een snuif neemt 'voor die extra feeling'. ,,Soms beslis je op het feestje zelf. Als de sfeer erom vraagt, dan haal je iets. En dan moet er toch terug gereden worden. We wachten dan altijd wel even tot het  aan het uitwerken is. Ik rijd pas als het voor mijn gevoel weer verantwoord is." 

Ondanks de gevaren kunnen veel jongeren de verleiding niet weerstaan toch met drugs op achter het stuur te kruipen. Volgens TeamAlert, een organisatie die zich inzet voor het welzijn van jongeren, worden het er steeds meer. ,,Uit ons onderzoek blijkt dat jongeren drugsgebruik om zich heen zien toenemen”, zegt Lonneke Ziemerink van TeamAlert. ,,Een vast deel van die drugsgebruikers stapt bewust of onbewust achter het stuur.”

Een kwart van de drugsrijders doet dat uit zelfoverschatting. ,,Ik kan goed rijden onder invloed van drugs, je merkt het niet aan mij”, is één van de reacties uit het onderzoek van TeamAlert. Een ander zegt: ,,Ik ben een verantwoordelijke bestuurder omdat ik mijn grenzen ken, ondanks dat ik onder invloed rijd.” 

Maar de grootste categorie drugsrijders wéét niet eens dat ze niet mogen rijden. ,,Xtc blijft tussen de 16 en 40 uur in je bloed zitten”, zegt Ziemerink. ,,Er zijn er genoeg die ’s ochtends na een feest denken veilig in de auto te kunnen stappen, maar dan alsnog gepakt worden.” Drugs in het verkeer is voor velen nog een grijs gebied, zegt ze. ,,Er is nog te weinig over bekend.”

Verkeersofficier Achilles Damen hoopt dat de bewustwording over drugs groeit, net zoals met drankrijden is gebeurd. ,,Negen van de tien mensen weten dat er restalcohol in je bloed kan zitten, dus dat het na een avond stevig drinken niet slim is meteen in de auto te stappen. Hopelijk leren mensen dat ook drugs niet meteen uit het bloed is.”

De speekseltest in het verkeer, die sinds 1 juli 2017 is ingevoerd, zal daarbij helpen, denkt Damen. In het eerste jaar konden politie en justitie de testmethode nog niet volop toepassen, onder meer omdat er onvoldoende capaciteit was bij het NFI. ,,Inmiddels zijn er voldoende laboratoria beschikbaar”, zegt Damen. Ook zijn genoeg politieagenten opgeleid in het gebruik van de speekseltest. De verwachting is dat komend jaar het aantal testen bijna zal verdubbelen."

Joey denkt dat meer controles op drugsgebruik de enige manier zijn om jongeren zoals hij te stoppen. ,,Ik ben zelf een keer geschept door een auto.  Hield ik een gebroken been aan over. Die bestuurder had ook drugs gebruikt. Toch doe ik het zelf ook nog steeds, omdat je weet dat je toch bijna niet gecontroleerd wordt. Ik moet echt gepakt worden om ervan te leren." 

De naam Joey is op verzoek van de betrokkene gefingeerd.