Helft jongeren gebruikt vaker drugs in coronatijd

Bij ongeveer de helft van jongeren die wel eens drugs gebruikt, is het drugsgebruik in tijden van thuisquarantaine toegenomen. Ook gebruiken zij vaker drugs thuis en op straat, blijkt uit een enquêteonderzoek van TeamAlert.

De intelligente lockdown in Nederland heeft impact op het sociale leven van veel jongeren. Zij kunnen niet meer uitgaan, de festivals gingen niet door en ze kunnen moeilijker afspreken met hun vrienden. TeamAlert wilde middels een enquête erachter komen of door deze verandering van het sociale leven invloed heeft op het drugsgebruik onder jongeren. Daaruit komt naar voren dat bijna de helft van de drugs gebruikende jongeren vaker drugs is gaan gebruiken tijdens de thuisquarantaine.

Meer gebruik door verveling   

Omdat festivals niet doorgaan en uitgaansgelegenheden dicht zijn, is er ook een verschuiving van locatie waar de jongeren drugs gebruiken. Tijdens de intelligente lockdown gebruikte 76% van de ondervraagde jongeren thuis drugs, terwijl dat percentage voor de coronatijd op 61% lag. Daarnaast is de straat een populairdere plek geworden om drugs te gebruiken. Een derde van de jongeren gebruikt nu drugs op straat, terwijl dat voor de periode van thuisquarantaine op een kwart lag.

Lachgasgebruik gedaald

Ten slotte is ook gevraagd welke soorten drugs de jongeren gebruiken voor en tijdens de coronatijd. Wat opvalt is dat het gebruik van lachgas onder jongeren sterk is gedaald. Voor de coronacrisis gebruikte 43% van de ondervraagden lachgas en tijdens de coronacrisis is dat gedaald naar slechts 13%. Een mogelijke verklaring voor deze daling kan zijn dat lachgas een drug is die veelal in (vrienden)groepen wordt gebruikt.