TeamAlert - Alcohol en Drugs - Blaastest

TeamAlert maakt jongeren alert op invoering speekseltest

Vanaf zaterdag 1 juli zet de politie de speekseltest in naast de algemene alcoholtest. Jongerenorganisatie TeamAlert staat dit weekend met haar project Witte Waas op verschillende festivals in Nederland om met jongeren het gesprek aan te gaan over drugsgebruik in het verkeer.

Witte Waas
Hoeveel slachtoffers er precies door drugsgebruik in het verkeer vallen is onbekend. Uit een zieken­huis­studie bleek dat ongeveer 10% van de ernstig gewonde autobestuurders positief was voor drugs. Bij ongeveer de helft hiervan is er ook sprake van alcoholgebruik. Gecombineerd drugsgebruik of alcohol in combinatie met drugs kan de kans op een ernstig ongeval maar liefst 200 keer vergroten. Dit blijkt uit het Europese onderzoek DRUID naar alcohol, medicijnen en drugs in verkeer. Met het project Witte Waas maakt TeamAlert jongeren bewust van de gevaren van drugs, in combinatie met alcohol, in het verkeer. De witte waas is de wazige gemoedstoestand waarin je verkeert als je drank en/of drugs gebruikt.

Doe-het-zelf-tests
In een lopend onderzoek van TeamAlert naar drugsgebruik onder jonge bestuurders blijkt dat jongeren gevoelig kunnen zijn voor het inzetten van de speekseltest. Op dit moment doen zij vaak doe-het-zelf-tests om te bepalen of zij nog kunnen rijden (denk hierbij aan het lopen over een lijn of kijken of je je gedachtes nog kunt ordenen). Door dergelijke ‘tests’ hebben jongeren het (misplaatste) gevoel dat ze een verantwoordelijke bestuurder zijn. Nuchter zijn is geen sociale norm, je eigen grenzen kennen wel. Mede om die reden vind TeamAlert het zo belangrijk dat er goede voorlichting wordt gegeven over drugsgebruik in het verkeer.

Delen gaat nooit vervelen