TeamAlert -Gezonde leefstijl - Nieuwsbericht Stress -

Jongeren ervaren steeds meer stress en prestatiedruk

Steeds meer jongeren, zowel studenten als scholieren, hebben te maken met veel studiestress en ervaren een te hoge prestatiedruk. Veel jongeren herkennen het: zeker nu school weer is begonnen moeten ze dat combineren met werk, sport, hun sociale leven én het bijhouden van social media. Deze stress lijkt alleen maar toe te nemen, stelt psycholoog Jean-Pierre van de Ven. Volgens hem is een belangrijke oorzaak de enorme toegang tot informatie die jongeren tegenwoordig via hun smartphone hebben. Scholieren en studenten geven zelf ook aan dat zij snel zijn afgeleid en zich minder goed kunnen concentreren door social media.

Prestatiedruk
Een andere grote oorzaak is de prestatiedruk die veel scholieren en studenten ervaren. Uit een onderzoek van EenVandaag blijkt dan ook dat 78% van hen deze druk ervaart door school. Steeds meer vervolgstudies willen hogere cijfers zien, en er is een toename van hoger opgeleide studenten. Hierdoor is er dus meer druk om een goed CV op te bouwen en veel sociale contacten te leggen. Daarnaast zijn ouders ook de hele dag druk bezig, waardoor jongeren dit vaak overnemen en denken dat druk zijn normaal is, stelt psycholoog Jean-Pierre van de Ven.

Stress To Impress
Sommige scholieren geven aan nauwelijks tijd te hebben voor leuke dingen of om met vrienden af te spreken. Om jongeren bewuster te maken over de heersende prestatiedruk en duidelijk te maken dat zij er zelf iets aan kunnen doen, heeft documentairemaakster Sanne Kooiman (23) de documentaire ‘Stress To Impress’ gemaakt. Hiermee wil zij graag mensen wakker schudden en jongeren waarschuwen voor de gevolgen van te veel stress, namelijk een burn-out. Deze documentaire wordt vanaf 28 september getoond op verschillende middelbare scholen. Hiermee hoopt de documentairemaakster dat jongeren het idee dat zij een ‘alleskunner’ moeten zijn, iets meer loslaten. Want een burn-out voorkomen is toch beter dan genezen? 

"Studie, een bijbaantje, de sportschool en afspreken met vriendinnen... Ik wil het allemaal doen, maar vaak heb ik het veel te druk."
Vrouw, 19
Delen gaat nooit vervelen