TeamAlert - Alcohol en Drugs - Witte Waas - Eigen licentie

Jongeren in Erp rijden zonder drugs op naar huis

Jonge festivalbezoekers in Erp krijgen voorlichting over de gevaren van drugs en alcohol in het verkeer. Voorlichtingsmedewerkers van jongerenorganisatie TeamAlert staan op de festivals Harmony of Hardcore en 7th Sunday Festival. Zij waarschuwen voor de ‘witte waas’: de wazige gemoedstoestand waarin je verkeert als je drugs hebt gebruikt en moedigen jongeren tussen de 16 en 24 jaar aan om een veilige rit naar huis te regelen.

Jaarlijks komen er tachtig mensen om door drugsgebruik in het verkeer en vallen 250 doden door alcoholgebruik (Bron: Jellinek 2016). Deze maand ging het festivalseizoen van start, waardoor meer voorlichting over de gevaren van drugs en alcohol in het verkeer nodig is. Gecombineerd drugsgebruik, of alcohol in combinatie met drugs, vergroot de kans op een ernstig ongeval tussen de twintig en tweehonderd keer. Uit onderzoek van TeamAlert uit 2017 bleek dat 68% van de jongeren denkt dat drugsgebruik de afgelopen jaren is toegenomen. 71,6% ervaart drugsgebruik in hun eigen omgeving. Zes op de tien drugsgebruikers combineert drugs met andere drugs of alcohol.

Witte Waas

De voorlichtingsmedewerkers gaan met hun leeftijdsgenoten in gesprek over de risico’s van drugs achter het stuur. Zodat de festivalbezoekers het vanzelfsprekend vinden dat de bestuurder nuchter is. TeamAlert heeft op de festivals een tent waar de jongeren een route doorlopen en uiteindelijk de deal moeten aangaan een veilige rit naar huis te regelen. Daarnaast is er het onderdeel ‘Vraag de Haas’: hier ontvangen festivalbezoekers informatie over drugs en veilige handelingsalternatieven.

Op 19 mei staat TeamAlert met het project Witte Waas op Harmony of Hardcore en op 20 mei op 7th Sunday Festival.

Delen gaat nooit vervelen