TeamAlert - Alcohol en Drugs -Verdovende middelen - (1)

Onderzoek TeamAlert: jongeren zien drugsgebruik toenemen

Jongeren hebben steeds vaker te maken met drugsgebruik in hun omgeving, zo blijkt uit een onderzoek van jongerenorganisatie TeamAlert. Maar liefst 68% van de ondervraagde jongeren geeft aan het idee te hebben dat drugsgebruik in zijn of haar omgeving de afgelopen vijf jaar is toegenomen.

Top drie
De conclusie bevestigt wat al langer gedacht werd door TeamAlert, namelijk dat het steeds gebruikelijker wordt voor jongeren (tussen de 18 en 24 jaar) om een blowtje, lijntje of pilletje te doen. Cannabis staat nog steeds met stip op één bij de drugs gebruikende ondervraagden, in meer dan drie kwart van de gevallen gaat het om deze softdrug. Opvallend is dat lachgas op de tweede plek staat met ruim 30%. Deze drugs was in de jaren 90 erg populair en is nu weer terug van weggeweest. Gevolgd door XTC met 25% en speed 12%.

Sociale wenselijkheid
Opvallend is het flinke verschil in uitkomst tussen jongeren die naar hun eigen drugsgebruik gevraagd worden en jongeren die antwoord moeten geven op de vraag of er in hun omgeving drugs gebruikt wordt. Dit doet vermoeden dat er sprake is van een zekere sociale wenselijkheid in hun antwoorden; liefst 71,6% antwoordt drugsgebruik in haar omgeving te herkennen, terwijl de hoeveelheid jongeren dat eigen drugsgebruik toegeeft, beduidend lager is. Dat drugsgebruik in het algemeen wel degelijk toeneemt, blijkt wel uit gegevens uit het recente onderzoek van Metro en de behoorlijke stijging van het aantal drugsveroordelingen op Lowlands Festival, waar voor bijna €30.000 aan drugsboetes werd uitgeschreven.

Zorgwekkende ontwikkeling
Henk Schravemade, directeur-bestuurder van TeamAlert, noemt het een zorgwekkende ontwikkeling: “De cijfers zijn heftig en bevestigen wat we al langer dachten: drugsgebruik onder jongeren normaliseert. We maken ons daar zorgen om, niet in de laatste plaats omdat dit ook effect heeft op verschillende maatschappelijke vraagstukken, zoals de gezondheid van jongeren en de verkeersveiligheid.” De jongerenorganisatie wil met haar projecten dan ook inzetten op een sterkere sociale norm op het gebied van drugsgebruik, goede voorlichting en damage control op de daarvoor geschikte plekken. Om duidelijk te krijgen welke invloed de gegevens precies op de verkeersveiligheid hebben, is TeamAlert bezig met een aanvullend onderzoek.

"De meeste van mijn vrienden gebruiken wel eens drugs op een feestje."
Man, 19
Delen gaat nooit vervelen