TeamAlert - Veilig fietsgedrag - Show Yourself - Eigen licentie (5)

Persbericht - Landelijke fietsverlichtingsactie start in Utrecht

UTRECHT – Op zaterdag 13 oktober van 11.00 tot 16.00 organiseren ANWB, Fietsersbond, TeamAlert en Veilig Verkeer Nederland (VVN) op de Neude in Utrecht een grootschalige fietsverlichtingsactie. De verkeersveiligheidsorganisaties willen hiermee het gebruik van goedwerkende fietsverlichting bevorderen.

Uit onderzoek blijkt dat 95% van de fietsers aangeeft het gevaarlijk te vinden om zonder verlichting te fietsen, maar toch rijdt 62% daarvan minimaal drie keer per week zonder verlichting. Zaterdag worden voorbijgangers bewust gemaakt van het belang van goede fietsverlichting. De organisaties vragen aandacht voor het gebruik van vaste fietsverlichting, liefst voorzien van het RAI Keurmerk Fietsverlichting (RKF). Losse lampjes geven minder licht en zijn soms onzichtbaar, omdat ze sneller naar beneden schijnen of ergens onder zitten.

Tijdens de actie worden voorbijgaande fietsers en winkelend publiek tussen 11.00 en 16.00 benaderd door de vier partijen. ANWB controleert fietsen op mankementen en de Fietsersbond repareert kapotte fietsverlichting. TeamAlert laat voorbijgangers door middel van een virtualrealitybril ervaren hoe slecht je zichtbaar bent zonder fietsverlichting of slecht werkende verlichting. VVN spreekt de voorbijgangers aan met een prijsvraag, als ze hieraan meedoen ontvangen ze een reflectorsleutelhanger en maken ze kans op een cadeaubon.

De actie is de start van de gezamenlijke fietsverlichtingscampagne die jaarlijks plaatsvindt, een initiatief van de verkeersveiligheidsorganisaties, BOVAG, de politie, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincies en RAI Vereniging. Onderdeel hiervan is ook de dag van de fietsverlichting op 27 oktober.   Op die dag gaat de wintertijd in en wordt het eerder donker en is het extra belangrijk dat fietsers goed verlicht de weg op gaan.

Delen gaat nooit vervelen