driving-2934477_1280.jpg

Mannen rijden harder, dus verdienen meer bij Uber

De mannelijke Uber-chauffeur verdient gemiddeld 7 procent meer dan zijn vrouwelijke collega. De loonkloof is verrassend, want de Uber-app zelf is genderneutraal. Er wordt geen onderscheid gemaakt in geslacht bij het verdelen van de ritten. Dus waar komt dat verschil dan vandaan? Het agressieve(re) rijgedrag van mannen blijkt één van de redenen.

Mannelijke chauffeur verdient meer
Mannen rijden gemiddeld harder en agressiever en kunnen daardoor dus meer opdrachten aannemen dan vrouwelijke chauffeurs. Dit is naar voren gekomen tijdens een onderzoek van Stanfond University en Uber. De analyse werd gemaakt met de ritgegevens van 1,88 miljoen chauffeurs die tussen 2015 en 2017 voor Uber reden. Uit het onderzoek blijkt dat er verschillende factoren meespelen.

De redenen van het verschil
De eerste factor is het verschil in rijgedrag. Vrouwen rijder gemiddeld minder hard en zijn minder agressief in het verkeer. Het rijgedrag staat los van of er wel of geen geld verdient wordt met het rijden. Dit blijkt uit een onderzoek naar het rijgedrag van 150.000 Amerikaanse huishoudens. De tweede factor is ervaring. Doordat mannen meer klussen kunnen aannemen, doen ze ook meer rijervaring op. Een chauffeur die een veel hoger aantal ritten rijdt, verdient meer. Ook houden mannen het langer vol als Uber-chauffeur. De derde reden is de gekozen tijd en plaats van de opdrachten. In de spits levert een Uber-ritje meer op dan daarbuiten. Daarnaast kiezen mannen vaker voor lucratievere locaties. De ene plek brengt nou eenmaal meer geld in het laadje dan de ander.

Eigen keuzes
Uber is trots op de genderneutraliteit van het computeralgoritme, maar door deze factoren is er toch verschil tussen de inkomsten van mannelijke en vrouwelijke chauffeurs. Dit heeft niet te maken met de behandeling van de chauffeurs, maar met de keuzes die de chauffeurs zelf maken. Voor mannen is dat harder rijden en zo meer ervaring opdoen en de mannelijke chauffeurs rijden liever dan de vrouwelijke chauffeurs in de spits. 

Bron: Trouw.nl

Delen gaat nooit vervelen