Lichtsymbolen op fietspad maken het verschil in verkeersveiligheid

Vanmorgen zetten ANWB directeur Frits van Bruggen samen met Henk Schravemade, directeur-bestuurder van TeamAlert en wethouder Klein van gemeente Den Haag het eerste lichtsymbool op het fietspad in Den Haag. Het doel van de lichtsymbolen: een structurele stijging van goed verlichte fietsers en daarmee het verminderen van onveilige verkeerssituaties door het gebrek aan verlichting. En dat is nodig, aangezien 67% van de Nederlanders afgelopen winter een onveilige verkeerssituatie hebben meegemaakt door zonder licht te fietsen*. De markeringen op de fietspaden zorgen volgens onderzoek ervoor dat het voeren van correcte fietsverlichting toeneemt, van 4 op de 10 naar bijna 6 op de 10 fietsers. Den Haag is de eerste gemeente waar de pilot wordt uitgerold, later deze maand volgen Rotterdam en Utrecht.

Afname onveilige verkeerssituaties
Voor het onderzoek heeft onderzoeksbureau Maverick een gedragsinstructie ontwikkeld die mensen erop wijst dat zij hun fietsverlichting aan moeten zetten. Twee symbolen; een koplamp en dynamo en de tekst ‘zet je licht aan’ zijn aangebracht achter elkaar op verschillende fietspaden. De laatste instructie ‘zet je licht aan’ is geplaatst vlakbij een stoplicht, zodat het mogelijk is om het licht aan te zetten. Deze gedragsinterventie zorgt ervoor dat het voeren van correcte fietsverlichting toeneemt, van 4 op de 10 naar bijna 6 op de 10 fietsers.

Regionale uitrol
Den Haag is de eerste gemeente die dit initiatief steunt en wil verder in gesprek met de ANWB om te kijken naar de toepassing in de gemeente. Aangezien jongeren een risicogroep vormen werkt de ANWB samen met TeamAlert voor een regionale uitrol in (studenten)steden. De kracht van TeamAlert ligt onder meer bij het bereiken van gedragsverandering bij jongeren en het benaderen van deze doelgroep. Volgens Henk Schravemade, directeur-bestuurder van de jongerenorganisatie, valt er nog een 'grote slag te maken' als het gaat om de jongeren. "De groep tot 25 jaar is tevens de groep die het minste werkende fietsverlichting heeft.", aldus Schravemade. "Door middel van ons project Show Yourself, dat speciaal gericht is op fietsverlichting, proberen wij hen bewuster te maken van het belang hiervan en de gevaren die ontstaan als er geen licht wordt gevoerd." Ze zijn dan ook de juiste partner bij het uitrollen van de gedragsinterventie, aldus de ANWB. Het project wordt door beide partijen regionaal verder uitgerold, te beginnen bij Rotterdam en Utrecht, op 26 oktober.

"Ik vergeet soms gewoon m'n licht aan te zetten en onderweg checken doe ik eigenlijk nooit. Door die boodschap op straat heb ik toch even gekeken of m'n lamp wel aanstond."
Man, 20
Delen gaat nooit vervelen